Libás finomságok és mulatság - ilyen volt a Márton-nap a Sóstói Múzeumfaluban
Bor, táncház és mennyei libaételek várták a látogatókat szombaton a Sóstói Múzeumfaluban, ahol Márton-napot ünnepeltek. Egykor a falusi portákon, amikor a libák meghíztak, Szent Márton püspök tiszteletére készítettek ínycsiklandó fogásokat, amelyeket az ekkor már iható újborral öblítettek le. A skanzen idén is hagyományőrző módon nyitotta meg portáit: a finom libaételek mellett kirakodóvásár, sült alma és sült tök, valamint mese és meskete színesítette a programot. Az esemény igazi családi hangulatban zajlott, így méltó lezárása volt az idei nagyrendezvények sorának.
– Töltött libanyakat vásároltunk házi tarhonyával. Nagyon finom, mindenkinek ajánlom. Kóstolja meg. Megkóstoltuk még a töltött libanyak töltelékét. Mert már a libanyak az elfogyott. De ez is nagyon finom, ízlik.
November 11-e Szent Márton napja. Mint minden ünnepnek, úgy ennek is megvannak a saját hagyományai, népszokásai, jellegzetességei. Ehhez a naphoz különösen sok babonát, szokást köt a néphagyomány.
"Aki Márton napján libát nem eszik..."
A hiedelem szerint például Szent Márton napján ludat illik enni, mert aki Márton napján nem eszik libát, az egész évben éhezni fog. A néphagyományok kedvelőit és a finom libaételek szerelmeseit várta szombaton a Sóstói Múzeumfalu a hagyományos Márton-napi Vigasságra, amely az évadzáró programok egyik fénypontja volt.

A „Ha már lúd, legyen kövér!” jelmondat jegyében gazdag programkínálattal, zenével, tánccal és persze libás finomságokkal készültek a szervezők. Mivel délutánra Márton borússá vált, nagy valószínűséggel borongós tél vár ránk.
Márton-nap bár nem egy tipikus Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei jeles nap, de itt is van egy olyan szokás, amikor az időjárásból jósoltak a jövő évi időjárásra, és azért is nagyon fontos volt, hogy termékenységvarázslás, bőségvarázslás történjen, hiszen aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik. Tartjuk ezt a jó szokást, rengeteg libás étellel készültünk itt, a Sóstói Múzeumfaluban
– hangsúlyozta Baloghné Szűcs Zsuzsanna múzeumigazgató.
Ludaskása és társai
Szombaton minden a libáról szólt. A menülapon szerepelt a ludaskása, a lepcsánka libás feltéttel, a libanyak, a libacomb és még a káposztában is libás hús szerepelt. Ezen a napon kinyitott a barabási református népi elemi iskola is, ahol a tanítónő kellő szigorral várta a diákokat lúdtollal írással, de több épületben is megelevenedett az őszi munkák sokasága.

Ki lehetett próbálni a kukoricamorzsolást, a csuhéból játék készítését, a fafaragást, és többek között a hímelést is.
A pálinkát sem hagyták otthon
A nap egyik további különlegessége volt, hogy a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend a sóstói skanzenben tartotta új pálinka ünnepi rendezvényét.
Őszbúcsúztató mulatságon vagyunk, amelynek nagyon fontos részei egyrészt a libás ételek Szent Márton tiszteletére, másrészt pedig a pálinka Szent Miklós tiszteletére. A pálinka minőségének a védelme és őrzése és ennek a versenykiírása nagyon fontos a lovagrend számára, hogy a verseny mindig minőséget hoz létre. Jobbnál jobb minőségű pálinkákkal érkeznek
– hangsúlyozta Cservenyák László, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend elnöke.

A pálinka lovagrend elnöke hozzátette, az idei nedű minőségét nagyban befolyásolta az időjárás, így a minőséget és a mennyiséget közepesként tudják értékelni. Idén ünneplik fennállásuk 20 éves jubileumát, céljuk pedig az elkövetkezendő esztendőkben is az, hogy a nemes magyar hungarikum nimbuszát növeljék, minőségét megőrizzék. A Sóstói Múzeumfaluban a Márton-napi vigasság volt az idei utolsó nagyrendezvény, de november 30-ig még nyitva tart és továbbra is várják a látogatókat.



