Lezárult a jelentkezés, következik a beiratkozás

Csütörtök délelőtt az esős, borongós idő ellenére remek volt a hangulat az Eszterlánc Északi Óvoda Székhelyintézményében. A csoportszobából népdalok hallatszottak ki. Ahogy benyitottam, Marika néni vezetésével magyar táncokat jártak a gyerekek. Az egyik kisfiú büszkén táncolt ballagási tarisznyájával, hiszen szeptembertől iskolás lesz. Az ő és vele egyidős társai helyére új óvodások érkeznek, olyanok, akik 2013. augusztus 31-e előtt születtek.

 

Törvény írja elő, ki óvodaköteles

 

Ezeknek a gyerekeknek a Nemzeti Köznevelésről szóló törvény értelmében a 2016/17-es tanévben meg kell kezdeni a közösségi életet. Szüleiknek április 25-én, 26-án kellett jelentkezni Nyíregyháza óvodáiban. Egy jelentkezési lapon három intézményt jelölhettek meg, abban a sorrendben, ahogyan kívánták a gyermek felvételét. Ez a jelentkezés még nem jelentett automatikus felvételt. Nyíregyházán a négy nagy intézmény vezetőjének 21 nap állt a rendelkezésükre, hogy a szabályok alapján meghatározzák, melyik kisgyermeket hová vették fel. Erről a szülőket írásban értesítették az óvodák.

 

Jelentkezés – döntés – beiratkozás

 

Szikszainé Kiss Edit, az Eszterlánc Északi Óvoda intézményvezetője elmondta, a kiküldött értesítésben tájékoztatták a szülőket, hogy a beiratkozás napja következik. Minden intézményvezető külön döntötte el, hogy melyik napon történik meg a beiratkozás, amikor a szülő nyilatkozik, hogy az óvodát igénybe szeretné venni. Az Eszterlánc Tas utcai Óvodában június 6-án lesz ez a nap. Az intézményvezető hozzátette, ettől kezdve nyugodt lehet a szülő, hiszen azt is tudja már, hogy melyik csoportban kezdi gyermeke a nevelési évet.

 

Kevés adminisztráció és házirend-ismertetés

 

A beiratkozás napján az óvodában szülői értekezleten ismertetik meg a leendő óvodásokkal és szüleikkel az intézmény házirendjét és mondanak el egyéb, hasznos információkat a közösségi élettel kapcsolatban. A beiratkozás pontos időpontjáról minden érintett szülő érdeklődhet abban az intézményben, amelyből értesítést kapott.

 

Megújulnak Nyíregyháza óvodái

 

Nyíregyháza 700 millió forint értékben hat óvoda felújítására pályázik. Ha támogatást kap a program, akkor ezek a komplex rekonstrukciók önerőt nem igényelnének. A tervek szerint a Gyermekek Háza Déli Óvoda Székhelyintézménye, a Búzaszem Nyugati Óvoda Székhelyintézménye, ennek a Városmajori Tagintézménye, az Eszterlánc Óvoda Ferenc körúti tagintézménye, a Tündérkert Keleti Óvoda Székhelyintézménye és ennek a Kikelet Tagintézménye újulhat meg a forrásokból.

 

Új óvoda is épülhet

 

Nyíregyháza önkormányzatának májusi közgyűlésén döntés született arról, hogy a Jósa András Oktatókórház területén, a Czuczor Gergely és a Nagyvárad utca sarkán egy új óvoda létesüljön. Az intézmény a kórházi dolgozók és a környékbeli gyerekek elhelyezésében nyújtana segítséget. Az új létesítmény három, egyenként 25 fős csoportszobával működne az elképzelések szerint. A beruházáshoz a város pályázatot kíván benyújtani, melynek összköltsége 240 millió forint, ebből 90 milliót kell önerőként előteremteni.

M. E.