Levéltörténeti tárlat nyílt a Jósa András Múzeumban – Az is kiderül, milyen kiállítások jö

Levéltörténet, de nem didaktikus kiállítás. Viszont a mai gyors e-mailek, sms-ek, mms-ek világában üdítő azon gondolkodni, hogyan volt, amikor a lúdtollat hegyezték, vagy felborult a tintásüveg. Jött a postakocsi vagy repült a hírrel a galamb. Levéllel mindenkinek volt már dolga valamilyen összefüggésben, szóval bárkit érdekelhet a bemutató. Nem költői, nem úti, nem fiktív és nem szerelmes, de fontos emberek magánlevelei kerültek a tárlókba.

Ahogyan Kujbusné Dr. Mecsei Éva levéltár igazgató mondta a megnyitó előtt:

A levél talán az egyik leginformatívabb forrás, amiben nagyon sok minden benne van. Olyan dolgok is benne vannak, amik más hivatalos forrásokban nincsenek, hiszen itt magánlevelekről van szó. Olyanokról, amiben hétköznapi dolgok, gondolatok, szerelmi vallomások is benne lehetnek, és valójában a személyes történelem, a történelem emberi oldala ezek által ismerhető meg igazán.

Az írásbeliséggel egy időben született a levél műfaja, hiszen mióta ember létezik, mindig közölni szeretett volna valamit. Megható, hogy ismét előkerült a múzeumi raktár mélyéről néhány fontos, nagy érdeklődésre számító dokumentum.

Úgy gondoltam – hiszen én állítottam össze a kiállítást , hogy különböző korszakokból legyenek a levelezések bemutatva. Az egyik az XIX. századi, nagyjából reformkori, Bessenyei Anna levelei, aztán Jósa András, majd Kállay Miklós volt miniszterelnök, aki nyíregyházi születésű, és a Kállay Gyűjteményben rengeteg dokumentum található tőle. A Gyűjteményt alapító Kállay Kristóf adományából származnak ezek a levelek. Nagyrészt magánlevelezések.

– fogalmazott Kertész Fruzsina, történész.

A levéltár igazgatója mesélt arról a megnyitón, hogy a XVI. századtól nemes asszonyok napirendjében szerepelt a levélírás és olvasás. Napokig tartó foglalatosság volt a formulás könyvek utasítása szerint megírni az üzenetet. Nyoma maradt az egyedi gondolatoknak, nem úgy mint ma, amikor naponta másoljuk, majd töröljük elektronikus leveleinket. A kamara kiállítás sorozat évfordulókhoz, ünnepekhez kapcsolódik, és a kurátor szerint tavasszal várható az újabb bemutató.

Ezután jön március vége, április körül a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó kiállításunk. Az el fog tartani szintén másfél hónapig. Május körül a régészet napjához fogunk kapcsolódni, tehát igyekszünk a múzeumnak mindenféle anyagát bemutatni különböző korszakokból.

A levéltörténeti kiállítás március végéig fogadja a látogatókat a Jósa András Múzeumban. Addig az otthoni magányban átgondolhatjuk, ki is örülne egy kézzel írott barátságos levélnek.

Vegyünk elő papírt és tollat, aztán mehet az üzenet!

 

Matyasovszki Edit