Lesse meg, hogy hol lesz új, modern játszótér, okospad és rekortán futókör a belvárosban

Megújulnak Nyíregyháza belvárosi zöldterületei egy csaknem 1,2 milliárd forint értékű program segítségével. A kivitelezési munkálatok a város két emblematikus közterén, a Benczúr és a Bessenyei tereken zajlanak.


A munkálatok jó ütemben haladnak. A kivitelezés előreláthatólag szeptember közepére mindkét térnél befejeződik.

Tóth Miklós, a Vianova 87 Zrt. műszaki igazgatója elmondta:

A két tér kibővült funkcionalitással fog rendelkezni, ami minden korosztály számára tartogat majd valami újdonságot, meglepetést. A gyerekeknek egy nagyon szép játszótér lesz, az idősebbeknek pihenőpark, sakkasztal, napozóágy lesz, a fiatalok pedig még okospadot is használhatnak majd, ahol telefonjaikat is feltölthetik. A város így egy emelt színvonalú parkot bocsát majd a lakosság rendelkezésére.

Több sérült, kiszáradt, beteg vagy éppen veszélyes fát vágtak ki a tereken, de az eltávolított fák több mint dupláját ültetik vissza, sőt a két teret összesen több mint 11 ezer új növény díszíti majd.

További légifotókért kattintson a képre!

Légifotók: Kohut Árpád

Városi rekreációs zöldterületeket alakítanak ki; a fejlesztés keretében összesen 55 fát, valamint több mint 5500 cserjét és 5500 egyéb, évelő és egynyári lágyszárú növényt ültetnek majd a tereken. A Benczúr téri szökőkútnál pedig hiányzik a Vénusz születése című szobor – de már nem sokáig; éppen restaurálják az alkotást.

Dr. Ulrich Attila alpolgármester kiemelte:

Ez egy nagyon-nagyon jelentős Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotás – ő egy nemzetközi hírű és nemzetközi szinten is elismert magyar szobrászművész volt! Alapvetően képes arra a szobor, hogy víz jöjjön belőle, mert nyilván szökőkúthoz készült. Én remélem, hogy a restaurálás, valamint a technikai restaurálás után, amikor már elkészül a tér is és mind a két tér igazi pompájában megújulva, szépen kivilágítva, funkcióiban megújulva kerül majd a városlakóknak átadásra, akkor ez a szobor nemcsak amiatt lesz az éke, hogy ez az egyik legjelentősebb Kisfaludi alkotás, hanem amiatt is, mert szép és amiatt is, hogy a szökőkút jól fog majd működni.

Mindkét tér parkjait stabilizált, vízáteresztő burkolatú tanösvények és térkő burkolatú sétányok fogják átjárhatóvá tenni és új, modern közvilágítás is lesz. A Benczúr téren a játszótér megújítása mellett, annak környezetében szociális épület létesül, ahol kézmosásra és mosdó használatra lesz lehetőség.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

A projekt további tervezett elemei a Bujtosi városliget rehabilitációja, futópálya és pihenőhelyek kialakítása, az Arany János utca átfogó növényállomány fejlesztése, ütemezett fakivágással, növényesítéssel, a Pazonyi téri park rekonstrukciója, szintén a növényállomány tervezett cseréjével, ültetésekkel és a Bocskai u. 16. szám alatti épület hasznosítása, gazdaságélénkítési céllal.


Dér Vivien

Borítókép: Kohut Árpád