Lépcső-házirend

A múlt héten erkélytűzhöz riasztották a nyíregyházi tűzoltókat. Az Ungvár sétányon, egy tizenegy emeletes ház hatodik emeletén lévő erkélyen berendezési tárgyak égtek. A tűz átterjedt a fölötte lévő lakás balkonjára is. A hatodik és a hetedik emeletről huszonöt embert menekítettek ki, közülük három embert a mentők füstmérgezés gyanújával kórházba szállítottak.

RENDELTETÉSSZERŰ HASZNÁLAT

Toldi András tűzoltó százados, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka az esettel kapcsolatban érdeklődésünkre elmondta, az országos tűzvédelmi szabályzat meghatározza a társasházakra vonatkozó általános használati és tárolási szabályokat. Ennek értelmében az erkélyeket ugyan lehet tárolásra használni, de csak rendeltetésszerűen, hiszen az ott elhelyezett anyagok könnyen meggyulladhatnak, veszélyeztetve ezzel emberi életeket. Kifejtette, az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiterjed a közlekedési, illetve menekülési útvonalakra és a lépcsőházakra is. A tűzoltóság pedig mindent megtesz a panel-tűzesetek megakadályozásáért, többek között helyszínbejárásokkal. A parancsnok kifejtette, az ellenőrzések áprilisban is folytatódnak, amikor a tűzoltók a hatósági osztállyal közösen kivonulnak egy kiválasztott társasházhoz, és tűzvédelmi vagy a beavatkozás szempontjából ellenőrzik és meghatározzák a hiányosságokat. Amennyiben találnak ilyet, akkor felszólítással, vagy akár bírsággal is élhetnek majd.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat magában foglalja, hogy az épület közlekedési, tűzoltási felvonulási útvonalait, területeit, valamint vízszerzési helyekhez vezető útjait állandóan szabadon és olyan állapotban kell tartani, amely alkalmas a tűzoltó gépjárművek közlekedésére és működtetésére. Abban az esetben, ha a közlekedő 1,1 méter széles, akkor a menekülési útvonalon nem helyezhető el a menekülést, közlekedést akadályozó tárgy. A tűzvédelmi hatóság nem engedélyezi a menekülési útvonal leszűkítését, valamint éghető anyag tárolását, éghető burkolat elhelyezését, ha az elhelyezett tárgy tárolásra szolgál (szekrény), az elhelyezett, tárolt anyag, tárgy tűzkeletkezést idézhet elő, és többek között, ha annak esetleges eldőlése, elmozdulása akadályozná a kiürítést, a tűzoltó beavatkozást. A mentésre, valamint hő- és füstelvezetésre szolgáló ablakhoz vezető folyosórészt pedig tilos ráccsal lezárni.

TŰZ-PARANCS

2015. március 5-én hatályba lépett az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló BM rendelet, mely új rendelkezéseket tartalmaz a szabadtéri tűzgyújtásra, különösen az irányított égetés engedélyezésének szabályaira vonatkozóan. Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos. Dóka Imre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szóvivője érdeklődésünkre elmondta, a mögöttünk hagyott hétvégéken több esetben a tűzgyújtás veszélybe sodorta mások anyagi javait, ezekben az esetekben hatósági eljárás indult. Az eljárások során minden esetben vizsgálják, hogy a tulajdonos vagy a földhasználó a tűz megelőzése és továbbterjedése érdekében az érintett földterületen betartotta-e a művelési ágazatnak megfelelő követelményeket. Amennyiben a hatóság vizsgálata során hiányosságot, szabálysértést észlel, a földterület használójával vagy tulajdonlásával szemben szabálysértési eljárást kezdeményezhet. A vizsgálat kiterjed nemcsak a tűz keletkezésével érintett, hanem a vele szomszédos műveletlen, a tűz terjedését elősegítő területekre is. A hatóság a gondatlan tűzokozóval szemben tűzvédelmi bírság kiszabására kötelezett, melynek legkisebb mértéke a tűzoltói beavatkozás függvényében, beavatkozás nélkül százezer forint, tűzoltói beavatkozás esetében kettőszázezer forint. Külterület esetén a tűzvédelmi hatóság engedélyével irányított égetés végezhető. A hatósági engedély beszerzése érdekében a tervezett időpont előtt legalább tíz nappal az illetékes tűzvédelmi hatóságnál kell a kérelmet benyújtani, amelyet öt munkanapon belül elbírálnak és engedélyeznek a feltételek megléte esetén. A belterületi égetést az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat tiltja, azonban a jogszabályi rendelkezés értelmében az önkormányzati rendeletben megfogalmazott feltételek teljesülésével végezhető. Ugyanakkor a rendelet megszegése jegyzői, valamint a tűzvédelmi szabálysértés pedig hatósági eljárást von maga után, ami 20 és 60 ezer forint közötti pénzbírság kiszabását teszi lehetővé. A hatóság kéri a lakosság együttműködését a vegetációs tüzek megelőzése, a közbiztonság növelése érdekében!

Bruszel Dóra