Lendületben a határvadász képzés

Ottjártunkkor épp a rendőri önvédelem alapmozzanatait sajátították el a leendő határvadászok a megyei rendőrkapitányság Nyírbátori kiképzőközpontjában. Ez is az idén novemberben indult képzés része, amelynek keretében összesen 135 fővel gyarapodhat a déli határszakaszon szolgálatot teljesítő határvadászok létszáma. A déli határszakaszon kialakult migrációs nyomás válságkezelésére indította az Országos Rendőr-főkapitányság és a Belügyminisztérium ezt a képzést, amely azt célozza, hogy az ottani állomány létszámát tudják duzzasztani, illetve bővíteni – hangsúlyozta Usztics Attila, rendőr őrnagy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőrfőkapitányság Oktatási- és kiképzési Alosztályának vezetője.

 

Lehetőség, szolgálat

 

A leendő határvadászokat egy szigorú Kiképzési terv alapján három ütemben képzik. Jó részük nem régen érettségizett de akadnak olyanok is akiknek nem ismeretlen a terep. 

– Ez egy megbízható munkalehetőség és szeretem a fegyveres szervet, mivel 12 évig a Magyar Honvédség kötelékében voltam, azt is nagyon szerettem, csak sajnos családi okok miatt le kellett szerelnem. Most itt újabb lehetőség nyílt arra, hogy kipróbáljam magam a készenléti rendőrségnél, plusz határvadász századnál – fogalmazta meg céljait Szűcs Barna a képzés egyik résztvevője.

– A haza szolgálata szerintem egy nagyon fontos dolog minden ember életében. Én úgy gondolom, hogy ami tőlem telik, azáltal hogy elvégzem ezt a képzést és megpróbálom magam a későbbiekben is tovább képezni, ezzel azt hiszem, hogy elég sokat teszek azért, hogy az ország biztonságban legyen – emelte ki Szabó Zoltán tanuló.

 

Még lehet jelentkezni

 

A képzésre még lehet jelentkezni, ugyanis a Belügyminisztérium célja, hogy közel 3000 fővel növelje a határvadászok számát, ezzel erősítve meg az ország védelmét. Azon 18. életévüket betöltött, büntetlen előéletű magyar állampolgárok jelentkezését várják, akik Magyarországon állandó lakóhellyel és legalább érettségivel rendelkeznek. A jelentkezés felső korhatára 55 év.

Piszár Tünde