Lendületben a felújítások
Május végére befejeződnek a Búza téri szabadpiac térburkolási munkái, illetve a piac mögötti parkolókat is helyreállítják. A külső elárusító tér 2550 négyzetméteres felülete esztétikus, könnyen takarítható és jól javítható térkő burkolatot kap. A várost érintő fejlesztések sora ezzel még nem ér véget.

Az idei évben 21 utcát érint az útfelújítási és útépítési program. Ennek részeként a belváros egyetlen földútját, a Keskeny utcát is leaszfaltozza a NYÍRVV Nonprofit Kft. Mindezeken túl pedig az Univerzum mögött 1400 négyzetméter területű parkoló is szilárd burkolatot kap.

JÁRDÁK ÉS A TURIZMUS

Bocskai Péter, a NYÍRVV Nonprofit Kft. ügyvezetője szerkesztőségünknek elmondta, nemcsak az utak, hanem a járdák rekonstrukciójára is nagy hangsúlyt szeretnének fektetni. Idén 35 járdaszakaszt újítanak meg saját erőből, 9 járdát vállalkozó bevonásával. – Két új járda épül, ilyen lesz a 4-es Huszárok útja 600 méteres járdaszakasza, illetve az a több mint 1 kilométeres szakasz, amelynek során a Szellő utcát kötik össze Sóstóheggyel. Az utóbbi a turizmus vonatkozásában is egy jelentős beruházás – tette hozzá.

KÖZEL 100 A JÁTSZÓTEREK SZÁMA

A városlakók igényeinek idén is próbál eleget tenni a Városüzemeltetés. Kialakítanak 2 új kondiparkot, 9 játszóteret felújítanak, és további hármat pedig felépítenek, amivel közel 100 lesz a nyíregyházi játszóterek száma. 56 játszótér esetében indokolt nagyobb volumenű karbantartási munkálatok elvégzése, melyet a társaság saját kivitelezésben valósít meg. Az ügyvezető továbbá elmondta, folytatódik a szobrok, emlékművek tisztítása, és egységesíteni szeretnék a közterületi berendezéseket is.

KÜLTERÜLETI UTAK JAVÍTÁSA

Ebben az évben is megvalósul a külterületi utak és földutak stabilizálása, illetve zúzott köves útszakaszok kialakítása.
– Az elmúlt években minden önkormányzati képviselővel jó kapcsolatot alakítottunk ki. Ennek köszönhetően, amilyen probléma beérkezik hozzájuk a városlakóktól, azt a lehető legrövidebb időn belül orvosolni tudjuk. Természetesen vannak kivételek, hiszen ahol nagy mennyiségű csapadékvíz kerül a területre, ott meg kell várnunk, hogy levonuljon a víz, de elmondható, hogy a külterületen lévő utak állapota is egyre jobb. Ezen fogunk dolgozni a jövőben is – mondta el.

DOHÁNYZÓHELY AZ ISKOLA ELŐTT

A lakosság kérésére, Halkóné dr. Rudolf Éva, a terület önkormányzati képviselőjének szorgalmazására a NYÍRVV Nonprofit Kft. a Bánki Donát Műszaki Középiskola előtt dohányzóhelyet alakított ki. A társaság két csikkelnyomót, valamint egy szelencét helyezett el, és a területet egy gyorsan növő, turkesztáni szil sövénysor telepítésével különítette el a nemdohányzók védelme érdekében.

ESŐBEÁLLÓK SÓSTÓN

Három új esőbeállót készítenek a NYÍRVV Nonprofit Kft. munkatársai, melyeket a Sóstói úton, az erdő szélén állítanak fel a kirándulók és természetjárók számára. A korábbi, csaknem 20 éves menedékeket el kellett bontani, mert elkorhadtak, balesetveszélyessé váltak. Az esőbeállók építéséhez több mint 3 köbméter gyalult fenyőt használ fel a társaság, a munkálatok értéke meghaladja a 900 ezer forintot. A NYÍRVV a felújítás során a padokat is lefesti és karbantartja a Sóstói úton.

BUJTOSI LABIRINTUS

A NYÍRVV Nonprofit Kft. folyamatosan fejleszti a Bujtosi Városligetet, helyreállították a városközpont felőli tórészletet, a körúton túli zöldfelületen pedig szeretnék Nyíregyháza első közterületen található gyűjteményes növénykertjét kialakítani. A telepítési munkákat a tavalyi évben a játszótér mellett kezdte el a társaság, ahol 5 kínai mamutfenyőt, 4 arany leyland ciprust, 2 atlaszcédrust, hússzínű gesztenyét, amerikai ámbrafát, kaukázusi szárnyasdiót, szívlevelű égert, kései végzetfát és júdásfát ültettek. A cserjék között egyebek mellett bodzát, varázsmogyorót, redős bangitát, virágloncot és orgonaféléket telepítettek. A szakemberek olyan dekoratív és változatos növényfajtákat igyekeztek választani, melyek illeszkednek a vízparthoz, ugyanakkor jól tűrik a kötöttebb talajt is, és amelyekkel más tájegységekre jellemző, többnyire csak arborétumokban látható, az éghajlatot jól tűrő gyűjtemény jöhet létre a Bujtosi Városligetben. A társaság vastagabb falú, merevítéssel készült, tartósabb hulladékos szelencékre (61 darab) cserélte a területen a korábban gyakran megrongált tárolókat is.

Az idei évben egy közel 400 négyzetméteres labirintust alakít ki a városüzemeltető társaság a Bujtosi Városligetben, melyhez 2000 tő turkesztáni szilt (csodasövényt) telepítettek el. A gyorsan növő, rendkívül ellenálló sövényt 80–100 centiméter magasságúra vágják, hogy lehetőséget biztosítson a gyerekek játékára, ennek megfelelően néhány játékszabályt is elhelyeznek a használatához, és árnyat adó fákat (gömbcsepleszmeggy és páfrányfenyő) telepítenek. A csodasövény egyébként 4-5 hét alatt lombba fakad, és a „zöld” játszóhelyet gyermeknapra szeretnék átadni a legkisebbeknek. Az idei évben a NYÍRVV tervezi a városi oldalon a sétányok teljes, a körúton kívüli területen pedig a részleges felújítását, megerősítve egy új, teherbíró alapozó réteggel, új szegélykövekkel és vörös salakos burkolattal, valamint folytatódik a vízi- és évelő növények telepítése, illetve tovább gyérítik majd a nádast. A fejlesztések célja, hogy néhány év múlva a Bujtosi-tó környéke szép és egyedi zöldfelületté válhasson.

Bruszel Dóra