Lélegezz mélyeket!

Csak percekig bírjuk nélküle, mégis rossz levegőjű helyeken töltjük fél életünket úgy, hogy a légzés fontosságáról még nem is hallottunk. Rövidítsük az élettani részt: az egész életen át tartó folyamatban több szerv és izom munkája vesz részt, s mindez fontos az energiatermeléshez, a bevitt táplálék elégetéséhez, és persze az oxigén miatt.

TÁNC ÉS ÉNEK

Testünk oxigénellátását és tüdőnk munkáját többek között helyes légzéssel, légzőgyakorlatokkal, énekléssel, mozgással, jó testtartással és szellőztetéssel támogathatjuk. Utóbbi máris elég lehet a fejfájás, rossz közérzet megszüntetésére! Mozgás közben pedig intenzívebbé válik a légzés, a gázcsere, és az energia felhasználása is. A tökéletes légzést sokszor szervi elváltozások nehezítik, az optimális feltételeket tovább rontja a dohányzás és a szmog, de sokszor még a légkondicionálók is. Pedig a jó minőségű levegő jó hatással van a szervezetre! Az agy jobb oxigénellátása, a jobb alvásminőség mellett érdemes kiemelni a friss, oxigéndús levegő lelkiállapotra gyakorolt hatását is. A légzés tudatos irányításával javítani tudjuk a hangulatot, a koncentrálóképességet, csökkenteni a stressz hatásait.

MINDEN AZ ORRNÁL KEZDŐDIK

Az eldugult orr kitisztítása, a helyes légzés alapfeltételé­nek megteremtése a hatékony oxigénfelhasználást segíti elő. Segítségünkre lehetnek különböző illóolajok és gyógynövények: eukaliptuszolaj, de a baktériumölő citromolaj is jó szolgálatot tehet. Orrunkat naponta sós vízzel érdemes kimosni, és ha tehetjük, naponta kétszer citromos vagy Salvus vízzel gargalizáljunk. Mivel az orrszőrök tisztítják, melegítik fel, a melléküregek még nedvesítik is a beszívott levegőt, orron át lélegezzünk! Kiránduljunk a természetben minél gyakrabban és vegyünk nagy levegőket, tisztítsuk a tüdőnket!

LÉLEGEZZÜNK TUDATOSAN!

A légzőgyakorlatokat reggel és este nyitott ablaknál vagy a szabadban, jó levegőn végezzük, így:
– Kilégzésnél hasunk előtt keresztezzük a karunkat!
– A levegőt szájon át fújjuk ki!
– Belégzéskor emeljük fel mindkét karunkat!
– Engedjük le a karunkat és fújjuk ki a levegőt!
– Kifújáskor ne pótoljuk rögtön a levegőt, de a maradék gázt a váll előrehúzása közben préseljük még ki. A gyakorlatot többször végezzük el!
– Napokon keresztül fokozatosan igyekezzünk egyre több levegőt tüdőnkbe szívni, s kilégzésnél minél többet kipréselni onnan!
Hatására frissebbek leszünk, segítségével személyiségünk összeszedettebbé, kiegyensúlyozottabbá válik.

TÖBB MINT EZER EMBER MOZOG

A Mozdulj Nyíregyháza! minden héten több mint 1000 városlakót mozgat meg. Sokan a program kezdetétől rendszeres résztvevői a foglalkozásoknak, de olyanok is vannak, akik újonnan csatlakoznak a népes csoportokhoz. Szerencsére kicsi a lemorzsolódás, mondta el érdeklődésünkre Vámosiné Marika szakgyógytornász, aki hozzátette, nagyon aktívak a városlakók, fontos számukra az egészségtudatos életmód, amit a felméréseken részt vevők magas száma is mutat: a két hét alatt közel kétszázan mérették meg magukat. A programba bekapcsolódók 2 hónap múlva újra részt vehetnek a fizikai és állapotfelmérésen, hogy visszajelzést kapjanak fittségi állapotukról.