Legyünk óvatosak a melegben!

Hétfőn délben 28 fokot mutattak a kültéri hőmérők Nyíregyházán. Ez még nem az igazi kánikula, de a következő napokra egy afrikai eredetű léghullám miatt különösen meleget ígérnek a meteorológusok. Aki tehette, klimatizált helyiségben tartózkodott, de volt, akinek a tikkasztó melegben is útnak kellett indulni. Nyíregyháza belvárosában két párakapu is várja a hűsölni vágyókat. A NYÍRVV Nonprofit Kft. üzemelteti évek óta a nagy melegben enyhülést adó kapukat, amelyeket időjárás függvényében vehetnek igénybe a városlakók és az ide érkező turisták. Hőségriadó még nincs a városban, de amennyiben elrendelik azt, a Katasztrófavédelem honlapján bárki megnézheti azoknak a klimatizált helyiségeknek a listáját, ahová a nagy meleg elől be lehet húzódni. Riasztás esetén Nyíregyháza Önkormányzata gondoskodik arról, hogy friss ivóvizet kínáljanak a járókelőknek, de a városban 34 ivókút is áll az emberek rendelkezésére. Ezek az Erdei tornapályától, a Toldi utcáig, főleg játszóterek közelében találhatóak.

Egy nyíregyházi péküzemben a dolgozóknak még nehezebb akkor, amikor a külső hőmérséklet magasabb. A folyamatos légkavarás ellenére is van, hogy a sütőüzemben 42-45 fok uralkodik. A kemencék mellett még nagyobb a forróság. A 220 fokos sütő közvetlen közelében esetenként 50 fokban dolgoznak a pékek.

– Ilyenkor megpróbálunk a dolgozóknak minél több hűtött védőitalt biztosítani, amivel próbálják oltani a szomjukat. Elég nehéz a meleget elviselni ilyenkor, de reméljük, nem tart ez a nagy kánikula csak egy pár napig és utána megint jön az enyhülés – mondta Kondráth Róbert, a Vela Kft. üzemvezetője.

A pékek váltják egymást sütés közben, így két adag kenyér között pihenőre is van idejük, hiszen a nagy meleg megviseli a szervezetüket. A hőség még az egészséges embereket is próbára teszi, de ilyenkor veszélyben vannak a kisgyerekek és az idősebbek. Nehezíti az időjárás a szív,- és érrendszeri betegségben szenvedőket. Általános szabály, hogy melegben több folyadékot kell fogyasztani, 11 és 15 óra között nem szabad a tűző napon tartózkodni, megfelelő figyelmet kell fordítani a bőr védelmére, érdemes magas faktorszámú naptejet és fejfedőt használni. Szellőztetni a kora reggeli, vagy késő esti órákban kell, amikor pár fokkal csökken a kültéri hőmérséklet. Lényeges, hogy nem szabad gyermeket, kutyát, vagy macskát hagyni parkoló autóban, sem olyan tárgyat, amely a napsütés hatására tüzet okozhat. Az autóval közlekedők fokozottan figyeljenek a közlekedés során, hiszen a meleg befolyásolja a reakcióidőt! A vízpartokon pihenők is legyenek körültekintőbbek, felhevült testtel és alkoholos befolyásoltság alatt ne ugorjanak a vízbe!

Mikita Eszter

(Fotó: internet)