Legyen egy barátod! Mary és Max a Móricz videótárban

A tatabányai MOST Feszt különdíját is elnyert, nagy sikerű budapesti kamaraelőadás virtuális vendégjátékát láthatják a Móricz Online Videótárban a Junior Príma-díjas Grisnik Petra és Gőz István főszereplésével, május 31-ig.

 

A Bethlen Téri Színház, a Manna Kulturális Egyesület és a Tünet Együttes közös vendégelőadása is bekerült a Móricz videótárba. A Mary és Max a magányról, a kirekesztettségről, a félelemről és barátságról, szóval az emberről szól. Tanulságos történet. A színmű két szereplője mellett maga a rendező is megjelenik a színpadon, mint mesélő.

„Elmesél egy nagyon-nagyon megindító és szellemes történetet. Egy ausztrál kislány és egy amerikai úr több mint 20 éves levelezését dolgozza fel. Ez egy ausztrál gyurma animációs film, egy Oscar-díjas animációs rendezőnek a története. Volt a Manna Kulturális Egyesületnek, meg a Bethlen Téri Színháznak egy pályázata. Ott kétszereplős darabokat kerestek, és arra jelentkeztünk. De ennek már vagy hat éve, és ez töretlenül műsoron van, főleg a Bethlen Téri Színházban, de sokfelé voltunk az országban. Nyíregyházán is felléptünk már kétszer élőben” – mesélte a rendező, Valcz Péter.

Marynek nincsenek barátai. Kaki színű anyajegye és iszákos anyja viszont van. Egy nap találomra felüti a telefonkönyvet és levelet ír Amerikába. A levél épp Maxet, egy zárkózott, különc, New York-i férfit talál meg, aki előbb pánikrohamot kap, majd végül válaszol...

Ez a független társulat egy kortalan témát tár a néző elé, amin nevetni is lehet, ugyanakkor igenis megsimogatja az ember lelkét. Arra tanít, hogy mindannyiunknak szüksége van valakire. Ez a történet színes és változatos, tele van érzelmi hullámzással – nyilatkozta egykoron a rendező.

„Valahogy az esendőségről szól, tehát ez a két figura nagyon fél a többségtől, vagy nehézségei vannak a többségi társadalommal, és nagyon keresik a barátságot. Ők leveleznek, ismeretlenül ír Mary Maxnek, hogy megkérdezzen valamit egy amerikaitól. Valószínűleg az esendőségükön keresztül jutnak el nagyon közel a szívünkhöz. Abban a tiszta szándékban, hogy legyen egy barátjuk, hogy legyen egy legjobb barátjuk, hogy kimondhassák azt, hogy van valaki ezen a világon – még ha több kontinenssel arrébb is van –, akire kimondhatják kölcsönösen, hogy ő az én legjobb barátom” – folytatta a rendező.

Nem az előadás, de a színház kapcsán még érdemes elmondani, hogy Valcz Péter Debrecenben és Szolnokon rendezett a pandémia alatt, és most készül egy musicalbemutatóra, a Madách Színházban. De! Nem nyomta agyon a bezártság, hiszen színész és rendezői diplomája mellett elvégzett egy asztalos iskolát, így a közelmúltban tükrös szekrényt faragott, hogy megtapasztalja, fából is lehet bútort készíteni, nem csak bútorlapból.