Látványosságok Éjszakája – Programkavalkád a megújult Kállay-házban
Fotó: Szarka Lajos

Ezen a héten szombaton a Látványosságok Éjszakája, augusztus 29-én pedig egy különleges sör-kiállítás várja a látogatókat a felújított Kállay-házban. A közel egymilliárd forintból megújult épületet és gyűjteményt két hete adták át és máris számtalan programot kínál a látogatóknak. A Kállay-ház vezetése egy együttműködési megállapodást is aláírt a Jász-Plasztik Autócentrummal.

Egy új autó kulcsát vették át kedd délelőtt a Kállay-házban, ezt együttműködés keretében a Jász-Plasztik Autócentrum biztosítja az intézmény számára. A járművet saját marketingcélokra és utazásaikra használhatja a gyűjtemény a jövőben.

„Ez egy kölcsönös megállapodás, azon felül, hogy reklámozzuk mi a gyűjteményt, úgy a gyűjtemény is a mi autónkat és a mi logónkat viseli majd magán. Emellett nagyon hálásak vagyunk azért a felajánlásért, amit a gyűjteménytől kaptunk, hogy a dolgozók majd ingyen látogathatják a gyűjteményt.” -mondta Szabad Gábor, a Jász-Plasztik Autócentrum KIA értékesítője.

Programkavalkád a Kállay-házban

Ezen a héten szombaton az elmaradt Múzeumok Éjszakáját pótolják a Kállay-házban, Látványosságok Éjszakája címen. Augusztus nyolcadikán egészen éjfélig várják a látogatókat, megtekinthetik az állandó Kállay- és várostörténeti kiállítást, illetve az időszaki Kállay Rudolf tárlatot is, amely az Orvoslás a századforduló elnevezést kapta. A gyerekekre is gondoltak, a Burattino Bábszínház előadása délután 5 órakor kezdődik majd szombaton. Augusztus végén újabb programmal készül a Kállay-ház.

„Augusztus 29-én szeretnénk egy sör fesztivál jellegű programot szervezni, hiszen augusztusban van a sör világnapja. Egy szép sörtörténeti kiállítást is kapunk egy budapesti egyesülettől, ugyanakkor itt is gyerekprogramok, sörrel kapcsolatos bemutatók, kézműves sörök felvonulása is lesz. Egy miskolci székhelyű sörgyárral felvettük a kapcsolatot és a támogatásukról biztosítottak bennünket. Egy komplett családi programot szeretnénk, hogy mindenki megtalálja a maga kikapcsolódását, de ugyanakkor tekintse meg egyúttal az új Kállay-házat is.” - közölte Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény megbízott vezetője.

Várhatóan szeptember 12-én pedig egy ütőhangszeres koncertet szerveznek a megújult épület udvarán.

Gyarapodik a gyűjtemény

A korábbi 140 helyett most már 1200 négyzetméteren tudják bemutatni a bőséges Kállay gyűjteményt, amelyet a miniszterelnök fia, Kállay Miklós, majd a rokonok is évről-évre gyarapították. A több mint 18 ezer tételes gyűjteménnyel Kállay Miklós elsődleges célja a fiatalok megszólítása volt.

„Tanuljanak nyelveket, olvassák az idegen nyelvű könyveket, másfelől tanulmányozzák azokat a műveket, amelyek az emigrációban születtek, hiszen ezeket nem ismerhettük meg 1990 előtt. A cél, hogy kinyíljon a világ, tájékozottabbak legyenek a magyarság ügyeivel, a történetünkkel, kultúránkkal kapcsolatban.” - tette hozzá Dr. Riczu Zoltán, a Kállay Gyűjteményért Alapítvány elnöke, aki ez ügyben korábban sokat egyeztetett az egykori miniszterelnök fiával.

Nyíregyháza büszkesége

A Kállay család tagjai a megye szülöttjei voltak, ezért fontos, hogy a helyiek is ismerjék az egykori miniszterelnököt és családját, a kor hagyományait, amelyet a fennmaradt emlékek jól tükröznek. A városvezetés céljai között is az szerepel, hogy ezekkel az értékekkel város- és országszerte minél több embert elérjenek.

„Magyar viszonyokat nézve a Kállay Gyűjtemény az egy európai szintű múzeum lett, olyan miliőt ad, ami érzékelteti azt a korszakot, amiről ezek a kiállítások szólnak. A régi polgári, nemesi korszak, ami a Kállay gyűjteménynek a törzsanyagát is képezi, az itt, ebben az 1900-as évek elején épült épületben méltó helyet kapott és méltó helyen van a Nyíregyháza történetét bemutató kiállítás is.” - erről a város alpolgármestere, Dr. Ulrich Attila beszélt.

Az elmúlt években rengeteg látogatót vonzottak a nyíregyházi múzeumok, az alpolgármester hozzátette, a járvány után bíznak benne, hogy a vendégek minél hamarabb ugyanilyen számban visszatérnek majd ezekbe az intézményekbe.

Kapcsolódó galéria

Kállay Gyűjtemény sajtótájékoztató 20200804