Látványos felvételek – Jó ütemben halad a nyugati elkerülő továbbépítése!
A munkálatok gőzerővel zajlanak. Légifotók: Kohut Árpád
Látványos felvételek – Jó ütemben halad a nyugati elkerülő továbbépítése!
Látványos felvételek – Jó ütemben halad a nyugati elkerülő továbbépítése!
Látványos felvételek – Jó ütemben halad a nyugati elkerülő továbbépítése!
Látványos felvételek – Jó ütemben halad a nyugati elkerülő továbbépítése!

Két kivitelező részvételével és két újabb szakasszal válik majd teljessé a Nyíregyházát elkerülő út. A munkálatok gőzerővel zajlanak, látványos felvételeket készítettünk Nyírszőlős környékén, a Tokaji, valamint a Tiszavasvári út vonzáskörzetében is.

A nyugati elkerülő második, az M3-as autópályától a 36-os számú főútig vezető szakaszát még 2015 őszén adták át, most pedig a harmadik és negyedik ütem építése zajlik egyszerre. A harmadik szakasz a 36-os számú, azaz a Tiszavasvári utat és a 38-as számú, azaz a Tokaji utat köti majd össze.

Utóbbi ütem talán egyik leglátványosabb része, hogy a vasúti sínek felett hidat építenek majd, ott is gőzerővel zajlanak a munkálatok. Ezt megerősítette a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivője, Kiss Boglárka is:

Megkezdődtek a műtárgynak a cölöpözési munkálatai és ha marad a jó idő, akkor májusban a hídgerendákat is beemelik.

A fejlesztés másik, azaz összességében már negyedik üteme a 38. számú főút és a 3822. jelű út között zajlik, tehát a Tokaji utat kötik majd össze a Nyírszőlősi úttal, utóbbinál is lesz majd új körforgalom. Kiss Boglárka hozzátette:

Szükség volt az építési engedély módosítására, új nyomvonalra történő áttervezésre a körforgalom építés miatt. Az engedélyezési tervek elkészültek, az illetékes hatóság már kiadta a módosított építési engedélyt. Ezt követően, jelenleg a megvalósításhoz szükséges kiviteli tervek elkészítése van folyamatban. Ott várhatóan március végén, április elején kezdődhetnek meg az építési munkálatok. Most is van persze munkavégzés a tervezett körforgalom területén, elsősorban közmű-kiváltási munkálatok zajlanak, a látványosabb földmunkák majd a hónap végén, jövő hónap elején kezdődnek.

Van egy úgynevezett bevágásos szakasz a Nyírszőlősi és a Tokaji út között: ott a nyugati elkerülő egy dombon vág keresztül; a két oldalánál rézsűvédelmet alkalmaznak, fűmagos textilpaplanra terítik a humuszt. A 4,1 km-es szakaszt több szervizút, valamint 3900 folyóméter árokrendszer kíséri. A Tokaji út felé közeledve pedig a Simai főfolyásnál mederburkolást végeznek.
 

A 38-as számú főúton érnek majd össze a kivitelezési munkálatok, azaz ott találkozik majd a nyugati elkerülő két újabb szakasza. A fejlesztéssel válik majd teljessé az elkerülő út, így mentesülhet a belváros a kamionforgalomtól. Mindkét új, épülő szakasz 2x1 forgalmi sávos autóút lesz, azokon 90 km/h-s sebességgel tudnak majd haladni a közlekedők. A továbbépítések a város gazdasági fejlődését és közlekedési feltételeinek javítását is szolgálják; a munkálatok várhatóan idén őszre befejeződnek.

Kapcsolódó galéria

Tovább épül a Nyugati elkerülő