Látta már Móricz kézírását?

Móricz Zsigmond és Krúdy Gyula kéziratai, megyei írók, költők dedikált kötetei, Kodály kézjegye, 100 éves képeslapok és a felbecsülhetetlen értékű kordokumentum, a Nyírvidék összes példánya – többek között ezeket a kincseket őrzi a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Helytörténeti Gyűjteménye. A kincsestár ráadásul egyre bővül; jelenleg 11500 könyvet és több mint 53 ezer darab folyóiratot, dokumentumot, aprónyomtatványt, érmét tartalmaz. A gyűjteményről az Értékes esték programsorozat keretében László Gézáné tartott előadást. A főkönyvtáros elmondta, a helyismereti részlegen a történelmi Szabolcs, Szatmár, Bereg, Ugocsa és Ung vármegyék településeire vonatkozó irodalmat és az innen származó, a térségnek hírnevet szerzett közéleti személyiségek örökségét gyűjtik és archiváljak.

 

Lokálpatriótaképzés felsőfokon

 

A szépirodalom mellett számos kutatási szempontból is jelentős monográfiát tartanak a polcokon, de van itt 150 éves iskolai értesítő, és kiadvány is az 1800-as évek második feléből. A gyűjteménybe pillantva megelevenedik a történelem és még a laikus számára is érthetővé válik mit jelent a lokálpatriotizmus. – Ha megismerjük a megyénknek a városunknak a történetét, hogy milyen küzdelmek árán jutott ide a város, akkor úgy gondolom az itt élők talán jobban szeretik majd és nyilvánvalóan jobban meg is ismerik majd a települést, a megyét – tette hozzá dr. László Gézáné főkönyvtáros.

 

A könyvtár helytörténeti anyagát a közelmúltban az önkormányzat is elismerte. Felvették a Nyíregyházi Települési Értéktárba is.  – Azért fontos a nyíregyházi lakosságnak, hogy közelebbről megismerhesse szűkebb lakókörnyezetét, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Nyíregyháza történelmét, történetét, az itt élő írókat, költőket, hiszen olyan helyismereti gyűjteménnyel rendelkezünk, ami egyedülálló – mondta Tomasovszki Anita, a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság elnöke.


Olvasott már 150 éves újságot?

 

A Helyismereti Gyűjtemény azért is fontos az itt élők számára, mert itt őrzik a megye sajtóját. Megtalálható itt az elsőként 1867-ben megjelent Nyírvidék összes száma, de mikrofilmen más 1945 előtt megjelent helyi lapok között is böngészni lehet. Természetesen a Kelet-Magyarországot, vagy az önkormányzat lapját, a Nyíregyházi Naplót is tanulmányozhatják a kutatók és érdeklődők a könyvtár első emeletén található gyűjteményben.

 

Z. Pintye Zsolt