„Látszani kell és nem lenni”

Fa- és betonszobrok, grafikák, mindegyik más és más, de különös módon mégis kapcsolódnak egymáshoz. A magyar kortársművészet három kimagasló alkotója, Gádor Magda és Tóth Menyhért ún. egyvonalas rajzai, illetve szobrai nemcsak hasonlóságot mutatnak, de döbbenetes erővel is bírnak. Ehhez kapcsolódott szobraival Nagy Sándor.
– Az első pillanatban Gádor Magda és Tóth Menyhért között láttam egy nagyon szoros köteléket, vagy kapcsolatot. Utána, Sándor bácsiban, a szobraiban meg mindazt az ősiséget, amely az emberiség kultúrájának a legrégebbi korszakait folytató képi világ, illetve szobrászi világ, amely irtózatosan erős – emelte ki Nagy T. Katalin, a tárlat anyagát összeállító művészettörténész.

Kő és fa

Gádor Magda és Nagy Sándor még a főiskolán szerettek egymásba, azóta a magánéletben és a műteremben is egymást kiegészítve alkotnak. Míg Magda betonnal dolgozik és grafikákat készít, addig Sándorhoz a kövek megmunkálása áll közel, az utóbbi időben azonban már fával foglalkozik. Bujon született, Nyíregyházán és a megyében számos köztéri alkotás viseli a kézjegyét.

További képekért kattintson a fotóra!

Betonszobrok

A több mint 90 esztendős szobrászművész, Gádor Magda művészcsaládban született. A kezdeti időkben kerámiával foglalkozott, de viszonylag hamar áttért a betonhoz. Alkotásaival Egertől Venecéig számos helyen találkozhatunk.
– A főiskola előtt, meg még utána is egy ideig terrakottával dolgoztam. Annál is inkább, mert az én apám keramikus volt, és ez volt a legkézenfekvőbb. Jött azonban egy olyan időszak, amikor a terrakottát nem vették be kiállításra, azzal az indokkal, hogy törékeny, akkor jött a gondolat, hogy a betonnal kezdjek foglalkozni. Ez az anyag ugyanis a terrakottához hasonlóan munkálható meg, mert mintázva van, le van formázva és utána jön bele a cement. Így hát elkezdtem betonnal foglalkozni – mondta a művésznő.

Egyvonalas rajzok

A kiállításon a művészházaspár valamennyi korszakából láthatunk szobrokat, alkotásokat. Tóth Menyhért esetében pedig elsősorban a kései munkáiból válogattak a szakemberek, egyvonalas rajzai és néhány szobra is megtekinthető. A tárlat a Jósa András Múzeumban november 27-éig várja a látogatókat.

Piszár Tünde