Látogatócentrumtól az új óvodáig – Nagy egyetértés a közgyűlésen

Elismerés átadásával kezdődött a május végi közgyűlés. A napirendek előtt a képviselő-testület Nyíregyháza Város Sportjáért Kovács „Bütyök” József díjat adományozott Kerekes László atlétaedzőnek sok éves áldozatos munkájáért. Szintén a napirendi pontok előtt jelentette be dr. Kovács Ferenc polgármester, hogy a mai naptól egy lyukas magyar zászló emlékezteti a várost az 1956-os forradalom és szabadságharc közelgő 60. évfordulójára. Nyíregyháza ezzel csatlakozik a Megyei Jogú Városok Szövetsége által indított kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy országszerte minél több településen emlékezzenek meg az 1956-os eseményekről.

 

15 új térfigyelő kamera

 

A napirendi pontok tárgyalásakor a közgyűlés elfogadta, hogy a város újabb 15 pontján létesüljenek térfigyelő kamerák. A berendezések többsége a Jósavárosba kerül. A Garibaldi utcán 2 fix, az Ószőlő utcán 5 fix, a Korányin pedig 4 forgó berendezés figyeli majd a történéseket, de jut a Robinson dombhoz és az Erdei Tornapályához is. Az érintett városrészek képviselői, Halkóné dr. Rudolf Éva és dr. Horváthné dr. Veisz Katalin támogatják a telepítésüket, mert ugyan kettő már most is működik a Jósavárosban, azonban ezt kevésnek tartják.

További képekért kattintson a fotóra!

A jósavárosiak mellett kamerákat helyeznek a Sóstói útra, a Kossuth utcára, a Rákóczi utcára, a Vay Ádám körútra, az Egyház utcára, a Debreceni úti felüljáróra, valamint a Móricz Zsigmond utcára is. Ezek közös jellemzője, hogy rendszámfelismerésre is alkalmasak lesznek. 

– Fontos szerepet töltenek be a bűnmegelőzésben, de nemcsak a megelőzésben, hanem a legfontosabb szerepet a felderítésekben játszanak. A Jobbik is folyamatosan sugallja azt, hogy mindent meg kell tenni a lakosok szubjektív biztonságérzetének érdekében. Ez az eszköz pedig ehhez hozzájárul ˜– tette hozzá Béres Csaba, a Jobbik önkormányzati képviselője.

 

Jönnek a kártyák!

 

A képviselők döntöttek arról is, hogy a Digitális Nemzeti Fejlesztési Program keretein belül újabb fejlesztések valósulhatnak meg a városban. Ez alapján intelligens szolgáltatási modellprogram valósulhat meg Nyíregyházán. A program olyan elemeket tartalmaz, mint a városkártya, turistakártya bevezetése, valamint kültéri információs pultok létrehozása, emellett segítené a kiterjesztett jelzőrendszeres házi segítségnyújtást is. Az előterjesztésből kiderült, a turistakártya, nevéből adódóan a városba látogatók kártyája lenne, mely az erre kijelölt helyeken lesz megvásárolható. Ezzel a turisták egy korlátozott időtartamban az elfogadóhelyeken kedvezményben részesülhetnek. A városkártya ugyanakkor többek között a helyi fiatalok védelmét szolgálná. A tervek szerint ezzel lehet majd az iskolákba belépni, ezzel valósulna meg az iskolai étkeztetés is, sőt még a szórakozóhelyekre is ezzel engednék be a helyi fiatalokat. 

– Ez a városkártya egy sokat emlegetett és kívánt dolog, ugyanakkor végignéztünk az országban, hol van ilyen működő rendszer. Igazán olyan, jól működő rendszert nem láttunk, amit szeretnénk megvalósítani. Ezért mindenféle külföldi tapasztalatot is szeretnénk hasznosítani. Ez is a digitális városprojekt részeként történik, és ezt indítjuk el. Azt gondolom, hogy ebben nagyon nagy lehetőség van, de itt fontos a folyamatosság, mert ezt csak fokozatosan lehet megvalósítani – hangsúlyozta dr. Kovács Ferenc polgármester.

 

Digitális segélyhívás

 

Az is kiderült, hogy a digitális program keretein belül kiterjesztett jelzőrendszeres házi segítségnyújtást fognak biztosítani 40 idős ellátottnál. A tervek szerint a rendszernek alkalmasnak kell lennie többek között automatikus segélyhívásra, kihangosított beszédkapcsolatra, vagy akár automatikus jelzések adására áramkimaradás, akkumulátor kritikus töltöttségi szint esetén.

 

Örülhetnek a hópárducok!

 

A mai közgyűlésen döntés született arról is, hogy az önkormányzat pályázatot nyújthat be az Integrált Területi Program forrásaira az állatpark fejlesztése érdekében. A projekt két részből áll, egy látogatócentrum építéséből, valamint egy hópárduckifutó megvalósításából. Ez a kifutó imitálja majd az állat természetes környezetét. A faj ugyanis a kihalás szélén áll, és csak állatkerti körülmények között menthető meg. A látogatócentrumra pedig azért van szükség az előterjesztés szerint, mert a vendégek fogadása az állatpark területére jelenleg körülményesen, korszerűtlen technikai háttérrel működik. Korszerű információs rendszert alakítanak majd itt ki, itt kapna helyet egy házi múzeum és állatbemutató, de lenne benne pénzváltó, bankautomata, sőt kerékpártároló is. A beruházás teljes összköltsége a tervezet szerint több mint 380 millió forint, azonban ha nyer a város, csupán 19 millió forint önerőt igényel a költségvetésből.

– Minden olyan fejlesztés – jelen esetben egy 380 millió forintos fejlesztésről beszélünk –, ami azt a célt szolgálja, hogy a látogatószámot és a hírnevét is megőrizze ennek az állatparknak, az rendkívül fontos. Tudjuk, hogy ha egy lakás 10–15 éven keresztül nem változik, akkor megunja a saját lakója is. Éppen ezért az állatparknak is folyamatosan meg kell újulni, illetve újabb és újabb látványosságokat kell produkálnia – fogalmazott Nagy László, az MSZP önkormányzati képviselője.

 

Óvoda a kórházban

 

Döntés született arról is, hogy a Jósa András Oktatókórház területén, a Czuczor Gergely és a Nagyvárad utca sarkán egy óvoda létesüljön. A létesítmény a kórházi dolgozók és a környékbeli gyerekek elhelyezéséhez nyújtana segítséget. Az óvoda 3 darab, egyenként 25 fős csoportszobával működik majd. A beruházáshoz a város pályázatot kíván benyújtani, melynek összköltsége 240 millió forint, ebből 90 milliót kell önerőként előteremteni. Az intézmény a Tündérkert Keleti Óvodához fog tartozni.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)