Látássérültekről-látássérültektől

A Polgármesteri Hivatal Szociális és Köznevelési Osztálya évente egyszer esélyegyenlőségi képzést szervez az önkormányzati dolgozók számára, amelynek célja a fogyatékkal élő emberek segítése az ügyintézés során, egyben a hivatal munkatársainak érzékenyítése.

 

Érzékenyítés

 

A Polgármesteri Hivatalban 230 ember dolgozik, az ügyfelek száma eléri a tízezres nagyságot is. – Nagyon fontos, hogy a munkatársaink nyitottak és érzékenyek legyenek az ügyfelek problémáira, legyen szó akár egy testi hátrányról, vagy egy látássérült állapotáról. A célunk, hogy ők ugyanolyan eséllyel induljanak az ügyintézés rögös útjain, mint ép társaik. Ehhez az ügyintézők részéről kell egyfajta elfogadó, odaforduló attitűd – fogalmazott Jászai Menyhért alpolgármester.


További képekért kattintson a fotóra!

„Egyetlen világ van és valamennyiünknek abban kell élnünk emberséges békességben.” Könczey György gondolataival vezette fel a Fehér Bot Alapítvány munkatársa a látássérültek világát bemutató előadását, amelynek során az önkormányzat munkatársai betekintést nyerhettek a látássérültek mindennapjaiba.

 

Gyakorlati tanácsok

 

A fogyatékossággal élőket és látássérülteket több mint 20 éve segítő Fehér Bot Alapítvány munkatársai elméleti és gyakorlati tanácsokkal igyekeztek közelebb hozni világukat, egyben hasznos tanácsokat nyújtani az ügyintézők számára. – Aki látássérülttel találkozik és szeretne segíteni neki, elsőként érintse meg a vállát vagy a karját, majd mutatkozzon be és közölje, hogy segíteni szeretne – emelte ki Petrus József, a Fehér Bot Alapítvány munkatársa, hogy mire figyeljen az, aki segítséget szeretne nyújtani egy látássérült embernek.

 

Oldani a gátlásokat

 

A legutolsó statisztikai adatok alapján Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 4376 gyengénlátó, 567 vak és 191 siketvak él. Az ügyintézés során rendkívül fontos mind az ügyfél, mind a hivatali dolgozók gátlásainak oldása, ehhez a látássérültek mindennapjainak minél alaposabb ismeretére van szükség, hogy az ügyintézők könnyebben tudjanak együttműködni velük. Ennek érdekében a tréning résztvevői képet kaphattak a látássérülés állapotáról, a látássérültek közlekedéséről, oktatási, valamint munkavállalási lehetőségeikről.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)