Kutyameleg – A hőség az állatokat is megviseli

A kánikula az állatok szervezetét is megterheli. A több napon át tartó magas nappali maximum- és éjszakai hőmérséklettel járó csapadékszegény időszak próbára teszi nem csak a szabadban, hanem a laskásban tartott házi kedvenceket is. Érdekesség, hogy maga a kánikula szó is a latin eredetű Nagy Kutya csillagkép legfényesebb csillagának a nevéből származik. A felelős gazdiknak szélsőséges időjárási viszonyok mellett fokozottabban figyelni kell állataikra. Célszerű több edényben friss vizet az állat elé tenni, hiszen ha véletlenül kiborít egyet, akkor is maradjon elegendő folyadék addig, amíg a gazdi haza nem ér.

 

Hőtorlódás

 

Dr. Hauberger Péter, a Nyíregyházi Oktató Állatkórház állatorvosa kifejtette, a kutyák nem tudnak izzadni, csak a lihegéssel tudják a hőt leadni a szervezetükből. A kutyák megfelelő hőmérséklete 38-39 fok, de ha túl magas a külső hőmérséklet, vagy a lakás levegője, akkor nem minden esetben képesek hőt leadni, ezért hőtorlódás alakulhat ki. Az állatorvos elmagyarázta, ennek leggyakoribb tünete a fokozott lihegés, a nyugtalanság, de kialakulhat hányás, hasmenés. Ha ilyet tapasztalunk a kutyánál, akkor érdemes minél hamarabb állatorvoshoz vinni.

 

Civilizációs betegség

 

A macskák rejtőzködő életmódjuk és feltételezett származásuk miatt jobban viselik a napokon át tartó kánikulát, hiszen ők ösztönösen olyan helyekre bújnak, ahol hűvös van. Friss ivóvizet azonban a cicák elé is ki kell tenni. A lakásban tartott állatoknak nyáron a klímaberendezések is problémákat okozhatnak, hiszen gyakori, hogy a hideg levegő alá fekszik a kutya, vagy a macska. De azoknál az állatoknál is jellemző a klíma miatti megbetegedés, akik ki-be járkálnak. Ők a nagy hőingadozás miatt megfázhatnak, de allergiás reakciók is megjelenhetnek kedvenceinknél.

ME.