Kutatások az egyetemen – Sikeresen működik a Technológia- és Tudástranszfer Iroda
Fotó: Szarka Lajos

Sikeresen működik a Nyíregyházi Egyetemen a Technológia- és Tudástranszfer Iroda. Az intézmény az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma pályázat támogatásával hozta létre az irodát, amelynek célja, hogy előmozdítsa az intézményben keletkező tudományos eredmények piaci hasznosítását, a technológiatranszfert, valamint elősegítse az egyetem és az üzleti szféra szereplői közötti kutatási, fejlesztési, technológiai és innovációs együttműködéseket.

A Nyíregyházi Egyetemet sokan még ma is főiskolaként ismerik, említik, pedig 2016. január elsejétől egyetemmé vált a volt Nyíregyházi Főiskola. Az intézmény számára ez nagy büszkeség, alkalmazott tudományok egyeteme lett, ami egy új státuszt is jelentett akkoriban a magyar felsőoktatásban. Az alkalmazott jelző arra utal, hogy olyan kutatásokkal, fejlesztésekkel foglalkoznak, amelyek közvetlenül hasznosítható eredményeket, szolgáltatásokat vagy akár termékeket hoz létre, amelyet a régió fejlesztésére tudnak fordítani.

Az iroda indulása

Ekkor jött az elképzelés, hogy ezt valamilyen szervezett formában szeretnék folytatni, ezért benyújtottak egy pályázatot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalhoz, hogy létrehozzanak egy úgynevezett Technológia- és Tudástranszfer Irodát. Ahogy dr. Kovács Zoltán általános rektorhelyettes fogalmazott, ez egy egyablakos rendszert hozott létre az egyetem és a külső partnerek között. A kutatásokat három csoportba sorolják.

Különböző kutatások

„Az alapkutatás az, ami az elemi dolgokkal vagy legalábbis nagyon kezdeti dolgokkal igyekszik foglalkozni és sokszor ezeknek csak sok év múlva vagy évtizedek múlva lesznek eredményei. Gondoljunk csak arra, hogy egy televíziónak a létrejötte vagy magának az internetnek a létrejötte, ez úgy kezdődött, hogy alapkutatásokat végeztek már a 30-as, 40-es években. Ez kevésbé látványos, de a kutatónak azért érdekes, mert kíváncsi, mikor lesz ennek kézzel fogható eredménye. Az alkalmazott kutatásnak már a nevében is benne van, hogy már meglévő alapkutatásokra épülve, közvetlenül hasznosítható szolgáltatást vagy terméket tud – például egy vállalkozás számára – viszonylag rövid időn belül elérni, akár pár hónap alatt. A lényege, hogy ennek már van piaci haszna is egy vállalkozás számára, ezért a vállalkozások érthető módon az alkalmazott kutatások irányába mozdulnak el, amikor finanszírozni kell egy kutatást. Az alapkutatást általában az állam vagy nagy befektetési alap finanszírozza. A harmadik kategória kísérleti fejlesztés, ami gyakorlatilag már egy konkrét prototípus kialakítását vagy akár egy konkrét élelmiszernek a megalkotását jelenti” – nyilatkozta dr. Kovács Zoltán, a Nyíregyházi Egyetem általános rektorhelyettese.

Ebben az esetben még kevesebb idő alatt készül el valamilyen piaci termék, amivel rögtön haszonra lehet szert tenni – tette hozzá a rektorhelyettes.

Keresik az egyetemet

A projekt célja többek között az is, hogy a vállalkozások keressék meg az egyetemet, például hogy milyen problémája van egy adott termék gyártása során vagy milyen irányba szeretnék az adott terméket fejleszteni. A valós igényekre szeretnének választ adni. A Technológia- és Tudástranszfer Iroda létrehozásával az volt az intézmény célja, hogy rendszerbe foglalják a Nyíregyházi Egyetem tevékenységét.

Hosszú távban gondolkodnak

„Azt látni kell, hogy a kutatások ma már nem jól lehatárolható területeket fednek le. Úgy is mondhatnám, hogy inter-, illetve multidiszciplináris kutatásokról beszélünk, ahol az informatikai tudásnak, a fizikai ismereteknek, akár az agrárismereteknek vagy a gazdasági ismereteknek ugyanúgy meg kell lennie, amikor egy terméket vagy egy szolgáltatást fejlesztünk, tehát többféle szakértőnek az együttes munkájára van szükség ahhoz, hogy adott esetben egy fejlesztés megvalósulhasson. Ezt szerettük volna ezzel az irodával elérni, de azt szeretném azért kihangsúlyozni, hogy bár projektről beszélünk, de mégsem projektidőben gondolkodunk. Tehát nem az a célunk, hogy ha ez a projekt lejár, akkor elengedjük, hanem azt szeretnénk, ha ez a projekt a nevében és a tevékenységében is tovább élne. A későbbiekben úgy szeretnénk működtetni az irodát, hogy önálló legyen és külső finanszírozás, tehát projektpénz nélkül is el tudja látni ezt a feladatát. Bízom benne, hogy ez sikerülni fog” – tette hozzá dr. Kovács Zoltán.

Eredmények

A pályázat keretében többek között a Nyíregyházi Egyetem oktatói és hallgatói a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által innováció- és kutatásmenedzsment képzésen vehettek részt, egy új, a Szellemi tulajdon védelme C típusú tantárgy került elindításra, kiemelkedő hallgatói érdeklődés mellett, a program kapcsán számos együttműködési megállapodás, kutatási, fejlesztési és innovációs szerződés került aláírásra, valamint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szervezésében 30 fő szerzett alapfokú iparjogvédelmi szakképesítést.