Kúriából várkastély
A szürke hétköznapok után ki ne vágyna egy kis feltöltődésre, kikapcsolódásra? Persze, jó volna kirándulni, de hát hova? A Balaton messze van, a főváros is – sokszor eszünkbe sem jut a környék. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tele van érdekesebbnél érdekesebb helyekkel, ahova talán el sem jutunk, hiszen a túlzott közelségével kiesik a látóterünkből. Pedig a többnapos készülődés és tervezés helyett megannyi lehetőségünk lenne felfedezni a megyét. Kalandra fel!

Nyíregyházától alig 37 kilométerre található első állomásunk, Vaja. A csodálatos kisváros látnivalói és hangulata mindenképp megérnek egy délutánt, de akár egy egész napot is eltölthetünk ebben a mesebeli környezetben.
Autóval a 41-es főúton haladva kevesebb mint háromnegyed óra alatt megérkezhetünk Vajára, de akár autóbusszal és személyvonattal is tervezhetjük a kiruccanást – kiváló a helyközi közlekedés!

 

„A VONAT NEM VÁR...”

 

Péntek délelőtt hátizsákkal a vállamon indultam bevenni Vaja városát. Délelőtt 10 óra előtt indult a vonat, röpke 75 perc, néhány megálló és döcögős indulás múlva pedig a Vaja-Rohod állomáson álltam. Egy kis útbaigazítás és már úton is voltam a híres nevezetes Vay várkastélyhoz.

 

VAJA A VAYAKÉ

 

Az útszakasz közepén található gróf Vay Ádám ideiglenes sírhelye, az angyal szobor védelmében lévő család sírboltja, melynél érdemes megállni és elidőzni – gyönyörű ez a kőből faragott alkotás!

Alig fél óra séta után megérkeztem a kastély kapujához! Hivatalos nevén a Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteményéről van szó, mely az állandó kiállításokon kívül rendszeresen ad otthont különféle időszakos tárlatoknak is. A védőpapucs felvétele után gyönyörű belső terek bejárására volt lehetőségem – a látvány lenyűgöző! Jelenleg az állandó gyűjtemény mellett babakiállítás, illetve a VIII. Vaja Art Őszi Alkotótábor munkái tekinthetőek meg.

[REKLAM]

A vár előtt pedig megcsodálható a szoborpark, melyben történelmünk híres kuruc személyeiről készített mellszobrok sorakoznak fel.

A kastélynak nemcsak a belső terei különlegesek, a körülötte lévő több mint 7 hektáros parkot 1977-ben természetvédelmi területnek nyilvánították és számos ritka növényt találhatunk meg benne. Egy őszi séta alkalmával pedig lenyűgöző látványt nyújtanak a színes lombkoronák és lehulló falevelek!

 

TÖRTÉNELMI KITEKINTŐ

 

A kastély története régre nyúlik vissza. A Vay családnak már 1554-ben állt a jelenlegi kastély helyén egy kisebb kúriája, a mostani állapotát valószínűleg a 17. században kaphatta. A reneszánsz stílusú épület falai között Vay Ádám is élt, mégpedig a Habsburgok önkényuralma ellen kirobbant felkelés idején. Ekkor nagy találkozások színhelyéül szolgált Vaja, II. Rákóczi Ferenc kétszer is tartózkodott itt, másodjára a Habsburgok parancsnoka, gróf Pállfy János próbálta rábírni vagyona visszaadásával, hogy hódoljon be a császárnak – a felkelés vezetője nem hagyta cserben hazáját, és kiállt ügyéért, nem véletlenül áll mellszobra a Vay-kastély parkjában!

[REKLAM]

A várkastély túlélte a felkelést, majd a történelem zavaros korait, nem rombolták le, működött benne óvoda, borbélyműhely, orvosi rendelő és iskolai konyha is.
Csak az idő múlása rontott az állapotán, melyet a benne kialakított Vay Ádám Múzeum 1964-es megnyitása állított meg.

2000-től műemléki felújítás alatt állt és majd csak 2004-ben nyitotta meg újra kapuit, akkor már a mostani állapotában.

Érdekesség!

Vay Ádám emlékére nemcsak a nyíregyházi körutat, hanem egy Budapest VIII. kerületében található utcát is elneveztek.

 

GÓTIKA ÉS MODERN TECHNIKA

 

A várból kilépve alig pár méterre helyezkedik el a vajai református templom, melynek története nagyon izgalmas a régészek és történészek körében. A gótikus templom építését eredetileg a 14. század második felére datálták, de kutatások során kiderült, korábban építhették. Az idők során többször megrongálták, így számos alkalommal újjáépítésre szorult. Egyedülállóságához az is hozzátartozik, hogy a látogatók a templom értékeit egy interaktív kiállítás segítségével is megtekinthetik – ottjártamkor a templom kapuit sajnos zárva találtam, így amíg vissza nem térek, nézzétek meg helyettem is!

A templom kertjében található Vay Ádám nyughelye, mely teljes egészében Holló Barnabás munkája. Az obeliszk tetejére egy hatalmas turulmadár került, oldalára pedig az elhunyt portrédomborműve. 1906. november 15-én volt az újratemetés, mellyel méltó síremléket kapott a gróf.

 

ÉS AMI A JÉGKORSZAKBÓL MEGMARADT...

 

Túl a kulturális emlékeken, érdemes ellátogatni a Vajai-tóhoz is, ami külön kuriózum a városban. Egy fél órás séta után értem el a partját és a látvány valóban rendkívüli volt! Az őstóban – hazai viszonylatban szinte egyedülálló módon – megtalálhatóak úszó lápszigetek, melyek megőriztek egyes jégkorszakból visszamaradt növényeket is, ilyen például a tarajos pajzsika. A tavat 1996-ban a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi területté nyilvánította.

Ezen kívül lehetőség van csónakázásra és horgászásra is – bizalmas információk szerint jó eséllyel indulunk, ha harcsát szeretnénk ebédre.

Jó tanács!

A tekerést kedvelőknek érdemes magukkal vinniük kerékpárjaikat, akár vonattal vagy autóval érkeznek.

Összességében egy remek nap tölthető el a Nyíregyházához közeli kisvárosban, akár a családdal, barátokkal vagy egyedül utazunk. Mindenki találhat magának kedvére valót ott, ahol a kultúra, a történelem és a természet csodái összeérnek!

További információk:
http://vaja.hu/
http://vajavar.hu/index.php/hu/
http://vajaito.egzinet.hu/index

Fotó és szöveg: Farkas Fanni