Kulturális csemege a múzeumban

 

Kávéházi hangulatot teremtettek a múzeum munkatársai egy performansz keretében. Zsombori Erzsébet selyemképei, és Stockholmban élő lánya, Mayer Hella festőművész hol meseszerű, hol rideg festményei adták a témát a Vörös Postakocsi Műhely írói, költői számára, akik verssel és prózával illusztrálták a képeket. Szándékosan nem kerültek címek a falra, ne befolyásolja ez az irodalmárokat. Olykor egyeztek, máskor eltérőek voltak az értelmezések.

Ez egyáltalán nem baj – fogalmazott Zsombori Erzsébet – sőt én inkább azt mondanám, hogy ez a jó. Több mindent bele lehet látni egy képbe. Tehát ez nekem nagyon tetszett, hogy nem minden írás pont arról szólt, amiről a kép, és nem is kell, hogy arról szóljon.

 

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos

 

Zene szólt az irodalmi betétek között

 

Nagy Zsuka költő irodalmi ráhangolója nyitotta meg a selyem-vászon kiállítást, de az irodalmi betétek között szólt a zene is. Klasszikusok a Vikár Sándor Zeneiskola művésztanárai, Suhanyecz Viktória és Takács Julianna tolmácsolásában, de jött a blues és filmzene is Pila, sőt az ifjabb Pila gitárjain.


Az elbeszélt történelem, az oral history módszerével dolgozó egykori történész-levéltáros, Kováts Judit író, két komoly témájú kötete után a befejezéshez közeledő harmadik regénye egy szövegrészét találta Zsombori Erzsébet és Mayer Hella festményeihez méltó gondolatnak.


Élet, halál, vágyakozás, szerelem

 

– Mindegyik művészeti ág miről is szól? - ha belegondolunk. Életről, halálról, vágyakozásról, szerelemről – nyilatkozta Kováts Judit író. Van aki szavakkal fejezi ki, van aki színekkel és formákkal, mint a festő, sőt ezen az esten zene is szólt. Abszolút összművészeti performansznak lehettünk részesei. Ez olyan magával ragadó – és nagy szó, de megható volt együtt az egész.

A múzeum vendégei elemlámpa fénye mellett jutottak át az udvaron a szomszédos levéltárba, ahol egy kisfilmet készítettek elő a vendégeknek, majd tettek rövid körutat a nyolc kilométernyi őrzött irat között. De, minthogy: Az ajtó nyitva áll! – hirdette a múzeumi plakát, nyomozós játékkal és restaurátor foglalkozással várták vissza kitartó látogatóikat az éjszakai múzeumba.

Az Őszi Fesztivál hétfő délelőtti záróprogramján november 6-án, ismét műhelyfoglalkozást kínálnak a restaurátorok, november 30-án pedig történelmi konferenciával zár a Fejedelmi Ősz a Jósa András Múzeumban.

 

Matyasovszki Edit