Különleges tojások gyűjteménye a múzeumfaluban

– A hímestojás-festéssel gyermekkorom óta foglalkozom. Nálunk, Fényeslitkén a berzselés volt a bevett szokás, így beleivódott a kezembe ez a technika, aztán tizenöt évvel ezelőtt ismerkedtem meg a méhviasz festéssel, majd öt éve beleszerettem a gravírozásba, a csipkeáttörésbe és azóta foglalkozom ezekkel a formákkal is – mesélte beszélgetésünk elején Mészáros Józsefné, de még ekkor sem hagyta abba a munkát, kezeiről pedig a körülöttünk álló nézősereg le sem vette a szemét.

 

ŐSI TECHNIKÁKAT ALKALMAZ

 

– Hogyan képzeljük el a készítési folyamatokat?

– A méhviasszal írás egy nagyon ősi technika. Fel kell melegítenünk az anyagot, majd ebbe belemártogatni a gicét, és így rajzolhatunk rá a speciáis írókánkkal. A csipkézéshez egy profi gépet használunk, bár én bevallom, kicsit csalok és a férfiak jó öreg társát, a fúrót alkalmazom a cserélhető fejek miatt... (nevet).

 

NÉPSZERŰ HÚSVÉTI TOJÁSOK

 

– Milyen helyeken szoktak felbukkani ezek a valóban egyedi és különleges tojások?

– Több kiállításom is volt már, a legnépszerűbbek a nyíregyházi Jósa András Múzeumban, és most ez a harmadik tárlatom a Sóstói Múzeumfaluban. Szerencsére sokan érdeklődnek a hagyományápolás és az egyedi húsvéti tojások kultúrája iránt. Iskolákban is szoktunk programokat szervezni, és tanítok is, főleg oktatási, egyházi intézményekben, de volt már rá példa itt, a skanzen területén is.

Szöveg és fotók: Farkas Fanni