Különleges örökbefogadás – Fucsovics Márton gondoskodik Ginóról, a 15 éves fókáról

Fucsovics Márton, a világ 40. legjobb teniszezője örökbe fogadta a Nyíregyházi Állatpark 15 éves kaliforniai oroszlánfókáját. A nyíregyházi sportoló egy éven keresztül gondoskodik majd Ginóról. A tiszteletbeli nevelőszülő karácsonyi ajándékkal is kedveskedett a játékos és kivételes labdaérzékkel rendelkező úszólábúnak.

A nyíregyházi születésű sportoló, Fucsovics Márton még az ünnepek előtt látogatott el az állatparkba, ahova gyerekként is szívesen járt. Nem üres kézzel érkezett az oroszlánfókák óriási medencéje mellé. A rendkívül ügyes állatokat rendszeresen láthatják a látogatók a fókabemutatókon.

Örökbe fogadták Ginót

Fucsovics Márton a 15 éves Ginót egy évre fogadta örökbe. Most ajándékokat hozott az oroszlánfókának, de a következő hónapokban ételt is adományoz az állatnak.

Óriási állatbarát vagyok, imádom az állatokat, szeretek kijárni a Nyíregyházi Állatkertbe, itt nőttem fel. Különböző seaworld-ökben jártam már és sok fókashow-t láttam, nagyon jó fejek, nagy tetszett a kis show.” – mondta a világ 40. legjobb teniszezője.

A 15 éves Gino több mint 320 kg és 238 centiméter hosszú.

Tiszteletbeli nevelőszülők

A 15 ezer forintos örökbefogadástól kezdve a csillagos ég a limit, a tiszteletbeli nevelőszülők támogatása nagy segítség az állatparknak.

„Karácsony közeledtével egyre népszerűbb egy állat örökbefogadása, mondhatni a fa alá orangutánt nem mindenki kap. Nyilván ez az állatkerti örökbefogadás jelképes, hiszen az örökbefogadó nem viszi haza az állatot, viszont támogatja egy adott összeggel. Egyre több magánszemély és egyre több cég is fogad örökbe állatokat.” – tette hozzá Révészné Petró Zsuzsa a Nyíregyházi Állatpark oktatási és közönségkapcsolatok osztályvezetője.

Intelligens állatok

Az oroszlánfókák csak tengeri halat esznek, naponta 4-5 kg-ot kapnak gondozóiktól, főleg heringet és makrélát. A kaliforniai oroszlánfókák rendkívül intelligensek, az ajándékba kapott eszközökkel is még órákon keresztül játszottak. Itt a Nyíregyházi Állatparkban nagyon sokat foglalkoznak a fókák tanításával, naponta négy tréninget tartanak nekik, ennek köszönhető, hogy különböző összetett és egyszerű gyakorlatokat is be tudnak mutatni a látogatóknak.

Elsősorban állatorvosi gyakorlatokat szoktunk nekik tanítani, hogy minden nap meg tudják őket vizsgálni az állatorvosaink, például hogy hozzájuk tudjunk érni, le tudjuk őket fektetni, ne féljenek a tűtől, hiszen egy vérvétel során ez is nagyon fontos. Minden nap meg szoktunk nézni a szájukat, akár a fogukat is meg tudjuk mosni, hogy ha esetleg arra lenne szükség.” – mesélte Németh Gabriella, a Nyíregyházi Állatpark vezető állatgondozója.

Gino kalandjait az állatpark Mancsra Mancs című rajzfilmjében és mesekönyvében is követhetik a gyerekek.

Eredményes év

A 2021-es év igen emlékezetes lesz a Nyíregyházi Állatpark életében, hiszen több olyan kis állat is született, amelyre a park 25 éves fennállása alatt még nem volt példa. Július és augusztus rekord számú vendéget hozott, soha ennyien nem voltak még nyáron a Nyíregyházi Állatparkban, így év végére 430.000 vendégnek örülhettek a park munkatársai. Az állatpark folyamatosan formálódik, szépül és átalakul, ennek eredménye, hogy 2021 tavaszán elkészült az India Ház, nyáron megnyílt a Madagaszkár ösvény. A Modern Városok Program keretén belül az ország legnagyobb vidéki állatkert fejlesztése kezdődhetett el idén, Európában is egyedülálló interaktív állatbemutató épül Jégkorszak néven. Gajdos Lászlót, a Nyíregyházi Állatpark igazgatóját pedig a Magyar Állatkertek Szövetségének elnökévé választották.

Kapcsolódó galéria

Oroszlánfóka örökbefogadás