Külföldi vendégek a Kossuthban – Az iskola három éve csatlakozott az Erasmus programhoz

Három éve csatlakozott az Erasmus+ programhoz a Kossuth Lajos gimnázium. Az intézmény ezen a héten fogadta külföldi partnereit, de az iskola 50 tanulója és 20 pedagógusa is utazik a különböző országokba. A közös projekteken pedig német nyelven dolgoznak a diákok.

A Kossuth Lajos gimnázium intézményvezetője közösen köszöntötte a négy országból érkező vendégeket, ők az iskola projekt partnerei az Erasmus+ programban. A diákokra, a pedagógusokra és az iskolára is jó hatással van, ha külföldi partnerkapcsolatokat ápol. Az evangélikus gimnázium Spanyolországgal, Olaszországgal, Horvátországgal, valamint Lengyelországgal áll kapcsolatban már három éve.

A csatlakozás lehetősége bárkinek adott, aki nyitott ez iránt, akinek van olyan kollégája, aki vagy tapasztalattal rendelkezik vagy érdeklődik a projektek iránt. Ez egy kihívás, egy feladat. Hozzánk jött egy olyan kolléga, akinek voltak már tapasztalatai korábbi évekből és így vele együttműködve, az iskola vezetősége örömmel vette ezt a lehetőséget, hogy bekapcsolódjunk az Erasmus projektbe, jelenleg háromban is részt veszünk.” – nyilatkozta Babicz Gyöngyi Ilona, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium intézményvezetője.

Filmes projekt

A napokban az úgynevezett filmes projekt házigazdája a Kossuth Lajos gimnázium, mint ötven vendéget fogadtak a négy országból. Ebben a közös munkában a Ludas Matyis fogják újragondolni a diákok, majd német nyelven, egy közös új kisfilmet hoznak létre. A vendégek ellátogatnak Sóstóra, majd Budapestre és Etyekre is, jellemzően olyan helyszínekre, amelyek a filmkészítéshez köthetők.

Fontos a nyelvoktatás

Az evangélikus gimnázium nagy hangsúlyt helyez a nyelvoktatásra, ez pedig az elért eredményeken is látszik.

Most azt tapasztaltuk, hogy a covid utáni állapotban a gyerekek jobban kiéheztek arra, hogy kimozduljanak, új barátokra tegyenek szert és használják az idegennyelvet. Ez megmutatkozott abban is, hogy ebben az évben több mint kétszeresére emelkedett a nyelvvizsgások száma. Vannak vállalkozó diákok, erre a projektre is jelentkeztek jó alapfelkészültséggel nyelvtudás tekintetében. Többen kimaradtak az elmúlt két évben sajnos, hiszen a különböző országok különböző korlátozásai miatt akiknek nem volt védettsége, azokat a diákokat nem tudtuk bevonni a projektbe.” – tette hozzá az intézményvezető.

Utazások a programban

A résztvevő diákok fejlesztik nyelvtudásukat, új kapcsolatokra tesznek szert az Erasmus+ programnak köszönhetően, valamint természetesen utazhatnak is. A több mint húszmillió forintos támogatásnak köszönhetően 12 utazást szervez az intézmény a résztvevő országokba, ahova összesen 50 diák és 20 pedagógus látogathat el. Ezeknek az utaknak az is az előnye, hogy nem csak turistalátványosságokat keresnek fel külföldi látogatásuk során, hanem olyan helyekre is eljutnak, ahová egyéb utazás kapcsán kevésbé lenne lehetőségük.

Kapcsolódó galéria

Erasmus+ a Kossuth gimnáziumban 20220712