Kukorica a gyártósoron
A nagy kánikulában sem állnak meg a gépek a nyíregyházi konzervgyárban. Fokozott biztonsági előírások mellett három műszakban dogozzák fel a csemegekukoricát az üzemben. A sárga növény főleg nyugat-európai exportra készül.

Embert próbáló meleg a konzervgyár üzemcsarnokában, ahol három műszakban közel 300 munkás tevékenykedik. A napok óta tartó kánikulai melegben a dolgozóknak védőital és hosszabb pihenőidő áll a rendelkezésükre, ahol a cél most is az, hogy a gyárba beérkezett termés minél hamarabb, a legszigorúbb minőségi előírások betartásával a dobozokba kerüljön.

 

Átlagos zöldborsó

 

Júniusban zöldborsókonzervet gyártottak, azt a szezont átlagosnak ítélték meg a szakemberek. Jelenleg kukoricát szállítanak a futószalagok. A gyár több évtizedes kapcsolatokkal rendelkezik a környék termelőivel, ahonnan a kukorica érkezik.

 

Kevesebb kukorica

 

Ebben az évben a többszöri hőhullámok miatt a növény termésátlaga mintegy 30-40 százalékkal csökkent, de a gyár még ennek ellenére is eleget tud tenni szerződéses kötelezettségeinek. A felvásárlópiac átalakult, de a gyár igazodik az igényekhez.

 

Átalakult a piac

 

Nemes Róbert, az EKO Konzervipari Kft. cégvezető-vezérigazgatója azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, elsősorban nyugat-európai piacra gyártanak, hiszen az elmúlt évek orosz és keleti piacainak válsága következtében át kellett rendezni a felvásárlópiacot. Így most a nyugat-európaiak igényét szolgálják ki szuperédes csemegekukoricával.

 

Savanyúság és díjnyertes lekvár

 

A kukorica után a hagyományos üveges savanyúságok kerülnek a gyártósorokra. Lecsót és uborkát készítenek majd a konzervgyárban, ősszel pedig annak a hagyományos lekvárnak a gyártása kezdődik meg, amivel a vállalat korábban egy országos versenyben első lett a manufaktúrákban készített lekvárok után. A cég stabilizálta magát a hazai fogyasztói piacon, de külföldön is keresettek a termékeik. Az üzemben nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre, ezért az elmúlt időszakban már biológiai szennyvíztisztítóval tisztították a szennyvizet a gyár területén. Mindezek mellett megtörtént a gyártócsarnok élelmiszer-higiénés minőségjavítása is.

Mikita Eszter