Krízismegbeszélés a Városházán – Egy új feladatra is készül a szociális hálózat ezen a télen

A közelgő tél kapcsán krízismegbeszélést tartottak a Városházán. Az egyeztetésre 25 szervezet, intézmény kapott meghívást, köztük a városüzemeltetés, egészségügyi, szociális és gyermekjóléti intézmények, rendvédelmi szervek képviselői. Ebben az évben az energiaválság miatt arra is készül az önkormányzat, hogy saját otthonokban is probléma lehet a fűtéssel, így nem csak az utcán élőkön kell majd segíteni a hideg hónapokban.

Már hagyománynak számít, hogy még az igazán hideg időjárás megérkezése előtt novemberben megbeszélést hívnak össze a Városházán, ahova azokat az intézmények vezetőit és szakembereit hívják meg, akik a téli időszakban tevékenyen részt vesznek a különböző problémák megoldásában. Többek között a kórház, a gondozási központ, a rendőrkapitányság, a mentőszolgálat és a vöröskereszt képviselői, összesen 25 intézmény vett részt a krízismegbeszélésen.

Több feladatra számítanak

A 2022-es évben az energiaválság miatt várhatóan még több feladat hárul majd az önkormányzatra és a szociális hálóra.

Főleg a szociális szakmai körökben sajnos számítani kell arra, hogy saját otthonokban is probléma lehet a fűtés vagy lesznek olyan háztartások, ahol nem fogják tudni kellően ezt biztosítani. Nyilván készülünk egyéb eszközökkel is, de azokkal a szervezetekkel, akik a mai napon itt részt vesznek, velük egy közös gondolkodást is indítunk el. Erre már készült is egy szakmai protokoll, ez országosan fog megjelenni, amiben elsősorban a diszpécserszolgálat, a családsegítő központnak kell együttműködni, illetve nyilván a hajléktalanellátásnak, de azért ez nem kimondottan a hajléktalanellátásáról szól.” – nyilatkozta Tóthné Csatlós Ildikó, a Szociális és Köznevelési Osztály vezetője.

Laborczi Géza, az Oltalom Szeretetszolgálat vezetője kiemelte: az önkormányzat és az intézmények, szervezetek közös célja, hogy ne követeljen emberáldozatot a téli időjárás, megfontoltan cselekedjenek és ne hozzanak pánikszerű döntéseket. Az energiaválság okozta problémák és áremelkedések miatt nagyobb lehet a bajba jutottak száma ezen a télen.

Ez egy új szelet, de amikor pár évvel ezelőtt volt a nagyon súlyos hideg, hosszú tél, akkor is ugyan ezt tapasztaltuk egyébként, tehát ez már akkor is jelenség volt. Most én azt gondolom, hogy erre két módon kell felkészülni, egyrészt valahogy megpróbálni az önkormányzatokkal megállapodni, hogy akit tudnak, helyben lássanak el, ne küldjenek mindenkit Nyíregyházára, illetve mi pedig készüljünk fel arra, hogy akik jönnek, azokat tudjuk ellátni.”mondta Laborczi Géza, az Oltalom Szeretetszolgálat intézményvezetője.

Vörös kód

A megbeszélés másik apropója a vörös kód esetleges életbe lépése. Ez azt jelenti, hogy ha rendkívül hideg az időjárás, akkor a bentlakásos intézményeknek fogadniuk kell azokat, akiknek nem megoldott a lakhatása. A koordinálásban kiemelt feladata van a Periféria Egyesület diszpécserszolgálatának, ők tartják a kapcsolatot az intézményekkel. Az elmúlt években a koronavírus-járvány miatt különböző szabályokat hoztak az intézményekben, a jelenlegi állapot szerint most nincsenek ilyen korlátozó intézkedések. Hideg időben figyeljünk az utcán élőkre, ha valaki bajba jutott hajléktalan embert lát, hívja a diszpécserszolgálatot, Nyíregyházán a 42/504-618-as telefonszámon.

Kapcsolódó galéria

Krízis megbeszélés 20221117