Közterületek nevéről, ingatlan bérbeadásáról is döntöttek

A napirendek tárgyalása előtt Vassné Harman Gyöngyi képviselő megköszönte az Electrolux Nyíregyházi Gyárának támogatását, melynek során mintegy 400 hűtőszekrényt kaptak a város közintézményei. A polgármesterhez intézett kérdések között szerepelt a Sóstói úti telizöldes közlekedési csomópont jövője, hiszen évek óta sok baleset történik ott. Dr. Kovács Ferenc elmondta, az általa létrehívott Közlekedési Kerekasztal tanácskozik majd a helyzet megoldásáról, a javaslat pedig októberben a közgyűlés elé kerül. Egy internetes újság írása kapcsán felvetődött, hogy Sóstó területén törvénytelenül működtet 36 darab térfigyelő kamerát a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. Dr. Podlovics Roland vezérigazgató válaszában hangsúlyozta, a pályázati pénzből vásárolt kamerák tesztüzemben működtek, a Közterület-felügyelet üzemeltetésébe kerülnek, és a Digitális Nyíregyháza Program fejlesztései során ezeket bekötik a rendőrséghez. Hozzáfűzte, Sóstón a köz- és vagyonbiztonság szempontjából szükség van a térfigyelő kamerákra.

 

MI LESZ A KISVASÚTTAL?

 

Képviselői kérdésre újra felvetődött a Nyírvidéki Kisvasút jövője. Dr. Kovács Ferenc polgármester elmondta, az önkormányzat a nagykörút teljes megépítésével sem szeretne olyan helyzetet teremteni, amellyel veszélyeztetnék a kisvasút esetleges újraindítását, amire egyébként látna lehetőséget. A felújított vagonok sorsa pedig a MÁV ügye. A város szempontjából az elsődleges kérdés, hogy érdemes-e a kisvasutat újraindítani, de a polgármester szerint több mint 100 millió forintot ez nem ér meg, főleg úgy, hogy emellett még havonta 5 milliót fizessenek azért, hogy a kihasználtsága 20–25 százalék között legyen.

 

MÓDOSULÓ BESZERZÉSI SZABÁLYZAT

 

Az önkormányzat ismét módosította a Beszerzési Szabályzatát. Az augusztusi módosítás kizárólag a Nyíregyházi Főiskola Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kapcsán az étkeztetési feladatok zavartalan ellátásával függött össze. Ez ügyben a „MARTIN-INVEST” Vagyonkezelő és Befektetési Kft.-vel kötöttek szerződést. A mostani módosítás a Kbt. hatálya alá nem tartozó beszerzési eljárás lebonyolításának eljárási szabályait kívánja változtatni azzal, hogy a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerinti hitel és pénzkölcsön, valamint pénzforgalmi szolgáltatás igénybevétele eseteiben is lefolytatható meghívásos vagy tárgyalásos beszerzési eljárás. Az ajánlati felhívást ekkor elegendő egy gazdasági szereplő részére megküldeni, tehát nem szükséges legalább 3 gazdasági szereplőt ajánlattételre felkérni. Az elsődleges indok, hogy megkönnyítsék a Beszerzési Szabályzat hatálya alá tartozó szervek működését, munkamenetét, elősegítsék a gyorsabb döntéshozatalt.

 

A KOSÁRLABDÁZÁS JÖVŐJÉÉRT

 

Napirendre került az előterjesztés a Nyíregyházi Kosárlabda Klub részére, a Westsik Vilmos Élelmiszeripari Szakképző Iskola tornatermének pályázati forrásból megvalósult fejlesztéséhez szükséges tulajdonosi nyilatkozatok kiadásáról. A Nyíregyházi Kosárlabda Klub pályázatot nyújtott be a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége felé a látványsportágak TAO fejlesztési program keretében, a Nyíregyháza, Semmelweis utca 15. sz. alatt található, az önkormányzat tulajdonában lévő, Westsik Vilmos Élelmiszeripari Szakképző Iskola tornatermének korszerűsítésére.

További képekért kattintson a fotóra!

Az NYKK a 2014/15. évi pályázati forrásból el is végezte az iskola tornatermének korszerűsítési és rekonstrukciós munkálatait, melynek keretében a tornaterem parkettázása, a tetőszerkezet javítása, az öltözők felújítása, valamint olyan eszközök beszerzése és beépítése történt meg, amelyek a tornacsarnokot alkalmassá teszik utánpótlás korosztályú játékosok korszerű képzésére, és az utánpótlás csapatok mérkőzéseinek lebonyolítására. A közgyűlés a pályázathoz szükséges nyilatkozatok kiadásával egyetértett, a jelzálogjog költségei a kosárlabdaklubot terhelik, a beruházás során megvalósult projektelemek a beruházás befejezését követően ingyenes átadás keretében az önkormányzat tulajdonába kerülnek.

 

TÁMOGATÁS A RÁSZORULÓ HALLGATÓKNAK

 

A képviselők döntöttek arról is, hogy Nyíregyháza csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer 2016-os fordulójához. A korábbi évek tapasztalata alapján átlagosan 250–300 fő, szociálisan hátrányos helyzetű, állandó nyíregyházi lakhellyel rendelkező, felsőoktatásban tanuló vagy tanulni szándékozó hallgatót tud támogatni az idei évben a 7 millió forint biztosításával. A pályázatok kiírásának határideje 2015. október 5-e, a pályázatok benyújtásának határideje 2015. november 9-e.

 

ÚJ UTCANEVEK

 

A közgyűlés megtárgyalta a helyi építési szabályzat módosításáról és egységes szerkezetű szövegének megállapításáról szóló rendelet módosításához szükséges környezeti vizsgálatok összegzésének jóváhagyásáról szóló előterjesztést. Ez négy területet érint, felülvizsgálnak ökológiai határvonalat, és a korábbi besorolásból gazdasági zónákba is kerülhetnek területek.

[REKLAM]

A közgyűlés tanácskozott közterületek elnevezéséről is, ezt a város újabb területeinek beépítése indokolta. Arra törekedtek, hogy lehetőség szerint a környéken már meglévő utcanevekhez, illetve az adott városrészhez illeszkedő elnevezéseket terjesszenek elő. A postai irányítószámok megállapítása 2015. január l-jétől az egyetemes postai szolgáltató kompetenciája.

A nyíregyházi önkormányzat nyílt közbeszerzési eljárást ír ki Közszolgáltatási szerződés alapján kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátására Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közigazgatási területén. A 2006-ban megkötött közszolgáltatási szerződés 2015. december 3l. napjával lejár, ezért szükséges a közbeszerzési eljárás megindítása.

 

INGATLAN-BÉRBEADÁS

 

A város a Görög Katolikus Egyház részére bérbe adja a huszártelepi Kapuház nevű ingatlant. A Görög Katolikus Egyházközség képviselője kérelmében előadta, hogy az épület szinte már használatra alkalmatlan állapotban van, de egy felújítást követően igen fontos szerepet töltene be az ott élő romák kulturális életében, felzárkóztatásukban. Az említett célok megvalósítása érdekében a Görög Katolikus Egyházközség rendkívüli támogatást, mintegy 8 millió forintot nyert az épület felújítására. Az egyház kérése az, hogy az önkormányzat és az egyházközség kössön egy ingyenes használatra lehetőséget adó szerződést egymással, melynek értelmében az adott épületet az elkövetkező 5 évben az egyházközség használhatja, és ennek fejében az általuk kapott támogatási összeget a felújításra fordítják.

 

INGÓSÁGOK TÉRÍTÉSMENTESEN

 

A közgyűlés a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél kezdeményezi és kérelmezi a Magyar Állam tulajdonában és a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő, a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, Berenát u. 7. szám alatti ingatlanon található ingóságok Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata részére történő térítésmentes tulajdonba adását. A korábban már önkormányzati tulajdonba került területen a tárgyi ingóságok a jelenlegi bérlő által működtetett Ökojátszóház működését segítik. Az Ökojátszóház feladata a környezeti és egészségi nevelés, gyerekek egészséges életmódra nevelése.

A nyíregyházi képviselő-testület alapítói jogkörében eljárva megszüntette a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közoktatási Közalapítványt és az Ép Testben Ép Lélek Alapítványt.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Trifonov Éva)