Központi ballagás – „Áldott, aki előre néz”
Fotó: Szarka Lajos

1925 ballagó diákot képviseltek péntek délelőtt a Városháza Krúdy termében rendezett ünnepségen 20 középiskola végzős diákjai. A köszöntők után emlékfüzetet és tollat adott át a diákoknak a város polgármestere. A számonkérés, a sikeres felvételi, majd az újabb diákévek után a város visszavárja a frissen végzett szakembereket, akiknek életkezdését segíti a Hazaváró program is.

Ünneplőben érkeztek péntek délelőtt a Városháza nagytermébe meghívott ballagó diákok és kísérőik. Ezúttal tanárok és iskolaigazgatók. Nem volt nehéz maturáló fiatalt találni a tömegben.

20 iskola 81 osztályából 1925 tanuló készül most Nyíregyházán a ballagásra, az érettségire, majd halad tovább főiskolára, egyetemre, szakképzésre, vagy az első munkahelyre.

„Megtisztelve érezzük magunkat, hogy itt lehetünk. Nagy erőkkel készülünk a saját ballagásunkra és az érettségire. Két osztály van a mi iskolánkban, és ez az utolsó két év nagyon összehozott bennünket. Sajnáljuk, hogy búcsúzni kell a tanárainktól! Nagyon jó tanáraink voltak a négy év során, csak jókat tudok róluk mondani. Tanultunk, sírtunk, nevettünk együtt. Jó volt ez a négy év” – beszélt érzéseiről Kundrák Eszter és Dobos Ádám, az Arany iskola két diákja.

Nyíregyháza polgármestere köszöntőjében arról szólt, hogy a nagy fordulópontokon az ember átgondolja élete jelentős eseményeit. Jól jönnek a tanácsok és biztatások.

„Legyenek bátrak, figyeljenek magukra! Arra, hogy mit szeretnének az életükben elérni, milyen területen szeretnének dolgozni. A munkatársaimnak is mindig azt mondom, hogy az ember életében a párválasztás mellett talán az a legfontosabb, hogy mit tanul tovább és mit kíván dolgozni. Csak olyat válasszon, amihez kedve van, amiben örömét leli, amivel meg tudja valósítani a terveit, a vágyait. Már csak abból a szempontból is, hogy az ember életéből a munkaidő – tanulóidő – elég jelentős időt igényel, nem mindegy, hogyan telik. Érezze mindenki jól magát!” – fogalmazott köszöntőjében dr. Kovács Ferenc polgármester.

Akik Nyíregyházán ballagnak, nyilván kötődnek és kötődni is fognak városunkhoz. Nagy gonddal segíti majd őket a városvezetés – fogalmazott a polgármester. Erre az örömteli megjelenésre készült a Hazaváró program, mely támogatja az első lakáshoz jutókat, de munkát is ígérnek a hazatérőknek.

Nagy csomagot adott át búcsúzó diáktársainak a diákpolgármester is.

„Sok apró dolog. Az épp jókor jött baráti ölelések, néhány mélypontról továbblendítő ösztönző mondat, egy osztálytárs feledhetetlen aranyköpése, egy iskolai bálon készült szelfi. Apró dolgok, de ezekből lesznek az emlékeitek” – szólt diáktársaihoz a diákpolgármester, Ecsedi Noémi.

A kívülálló aztán azon is gondolkodik, mit kezd ezzel a rengeteg emlékkel a pedagógus, aki évről évre újabb és újabb ballagókat enged el az életéből.

„Nagyon nehezen beszélek most erről az eseményről, mert ez a 160 tizenkettedikes, aki most ballagni fog április 29-én a Vasvári Pál Gimnázium szépen felújított sportudvarán, nagyon nehéz időszakon van túl, hiszen majdnem két évig online oktatást kellett folytatnunk a Covid miatt. Minden időnket, amit a jelenléti oktatásban tölthetünk, arra fordítjuk, hogy igyekszünk pótolni a hiányosságokat és eredményesen felkészítjük őket a sikeres közép- és emelt szintű vizsgára. Mindannyian nagyon izgulnak, várják a megmérettetést, és egyelőre nem tudják elképzelni, hogy szeptember 1-jén nem a Vasvári Pál Gimnáziumba jönnek új tanévet kezdeni” – mondta könnyeivel küszködve Kovács Ágnes, a Vasvári Pál Gimnázium igazgatója.

Az ünnepség után közös fotó készült a Városháza épülete előtt, majd a résztvevők Helló Nyíregyháza kiáltással a felhők közé eresztették a lufikat, és ezzel megnyílt a 2022-es Helló Nyíregyháza rendezvény.

Kapcsolódó galéria

Városi Ballagási Ünnepség 2022