„Közös ügyünk az állatvédelem” – Minden második háztartás kutyatartó Magyarországon

Újfajta társadalmi összefogás alakult ki az elmúlt időszakban az állatvédelem területén, az állatvédelem ügyét egybehangzóan támogatta az a több mint negyedmillió ember is, aki részt vett 2021-ben az ezzel a témával foglalkozó online konzultáción – hangzott el a Fidesz kedd délelőtti nyíregyházi sajtótájékoztatóján.

Magyarországon minden második háztartás kutyatartó volt egy tavaly nyári felmérés alapján, 3 milliónál több kutya, nagyjából 4 millió macska és 35 millió gazdasági haszonállat van ma az országban. Az állatvédelem szempontjából fontos munkát végeznek a civil szervezetek is, a jövőre 30 éves Állatbarát Alapítvány évente 5–600 kutyának és 200 macskának ad új esélyt, a nyíregyházi gyepmesteri telep pedig egy modern és állatbarát szemléletű telep. Közös ügyünk az állatvédelem, állatot tartani felelősség, megvédeni őket kötelesség – mondta dr. Vinnai Győző, Nyíregyháza egyik fideszes országgyűlési képviselője a keddi sajtótájékoztatón. A 2021-es online konzultáció válaszai alapján 2021. november 30-án megszavazta a parlament az állatvédelmi törvény szigorítását, tette hozzá a képviselő.

„A lényege az, hogy szigorúbb tételekkel büntetjük azt, aki állatot kínoz vagy állatviadalt szervez, de nemcsak, aki szervezi, hanem aki részese, az is büntethető és egyéb szankciók is vannak még. Ez véleményem szerint nagyon fontos, mert Magyarországon nagyon sokan szeretik az állatokat, kutyát, macskát tartanak. Én gyerekkoromban egy nagy udvaron nőttem fel Nyírtelken, ahol mindenféle állat volt, nemcsak hobbiállat, hanem haszonállatok is voltak” – mondta dr. Vinnai Győző, Nyíregyháza egyik országgyűlési képviselője.