Közművelődési szakmai nap - Könyvbemutatót tartottak a Váci Mihály Kulturális Központban

Könyvbemutatóval egybekötött közművelődési szakmai napot tartottak hétfőn a Váci Mihály Kulturális Központban. Nyíregyházára látogatott a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője, Závogyán Magdolna és Németh János kultúrakutató, akik közös kötetüket ismertették a résztvevőkkel. A Változások vonzásában című könyv kapcsán kerekasztal-beszélgetést szerveztek a szakma számára, ahova szép számmal érkeztek Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közművelődési intézményeiből. Az idén megjelent, második kötet a Nemzeti Művelődési Intézet szerepének változását mutatja be a magyar kulturális életben 2016 és 2021 között, a közösségi közművelődés kiteljesedésének korszaka alcímet kapta. A szerzők egy országos turné keretében érkeztek hétfőn Nyíregyházára.

Az idei évben megjelent a Változások vonzásában II. kötete, a Nemzeti Művelődési Intézet szerepének változása a magyar kulturális életben 2016-2021 között, a közösségi művelődés kiteljesedésének korszaka alcímmel. A Nemzeti Művelődési Intézet 2022. március 3-án Lakiteleken rendezte meg a XV. Stratégiai Konferenciáját, melynek keretin belül bemutatásra került a „Változások vonzásában” című két kötetes kiadvány. Az első kötet a Nemzeti Művelődési Intézet létrehozásáról és a magyar közművelődés 2011-2015 közötti átalakulásáról szól, míg a második rész a közösségi művelődés kiteljesedésének korszakát, az intézet 2016-2021 közötti években, a magyar kulturális életben vállalt szerepét taglalja. Egy komoly, a közművelődés területeit összefogó munka, melynek szerzői, írói Závogyán Magdolna a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője és Dr. Németh János István kultúrakutató, közművelődési szakértő.

A kötet a Nemzeti Művelődési Intézet helyzetének, új és innovatív kezdeményezéseinek bemutatásán túl - melyet következetesen a kulturális élet rendszerébe helyezve végez el - a magyar közművelődés reneszánszát jelentő közösségi művelődés korszakának meghatározására vállalkozik. Külön fejezetet szentelve a művelődéstörténeti nóvumok közé sorolható, 2020 októberében átadott székháznak, mely magas színvonalon biztosítja az országos működés feltételeit, a megyei igazgatóságok szakmai sokszínűségét, tevékenységeik egyedi jellegének kialakulását programadóként és logisztikai központként elősegítve.

A két szerzőpáros, Dr. Németh János kultúrakutató, közművelődési szakértő és Závogyán Magdolna a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója, 15 megyei nagyvárosba a könyv bemutatójára, de még inkább a közösségi művelődés kiteljesedésének korszakáról szóló nyílt beszélgetésre várja szeretettel az érdeklődő közönséget a közeljövőben az alábbi helyszíneken és időpontokban:

május 11. 10:00 Budapesti Gazdasági Egyetem

május 11. 14:00 MOMkult

május 23. 10:00 Tatabánya, A Vértes Agorája

május 23. 14:00 Győr, Liszt Ferenc u. 42.

május 26. 10:00 Békéscsaba, Csabagyöngye Kulturális Központ

A könyvbemutatót követően a Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóságának munkatársai, illetve igazgatója, Nagy Edina egy Kerekasztal szakmai beszélgetés keretén belül egyeztetnek a közösségi színterekben és közművelődési intézményekben dolgozó szakemberekkel, a közművelődést érintő feladatellátásról, pályázati-, képzési lehetőségekről, szakmai továbbképzésekről és nem utolsó sorban a kölcsönös együttműködésekről.