Közlekedjünk szabályosan!

Nyíregyházán közel 600 millió forintos fejlesztési programnak köszönhetően jelentősen megnőtt a várost átszelő kerékpárút-hálózat hossza. Majdnem 50 kilométeren, biztonságos körülmények között tekerhetnek a biciklisek.

 

Nem kötelező, de ajánlott

 

Dr. Vajtó Levente, rendőr századost, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság osztályvezető-helyettesét kérdeztük, milyen felszereléssel kell kétkerekűre pattanni. A százados azt mondta, elsődlegesen a járművet kell biztonságossá tenni. Lényeges, hogy rendelkezzen a kerékpár megfelelő fékberendezéssel, hiszen a közlekedés során kellő időben megfelelő hatékonysággal meg kell tudni állni. A kerékpárt prizmával és hangjelzést adó berendezéssel, vagyis csengővel is el kell látni. Nem kötelező, de a biztonság érdekében érdemes fejvédőt használni, hiszen egy baleset során védtelen a jármű vezetője. Mindezeken túl gyermekeknek ajánlott könyök- és térdvédőt is használni.

 

Kinek kell megtanítani a gyereket közlekedni?

 

Mivel minden család közlekedik, így elsősorban a szülők felelőssége az, hogy a kiskorúakat megtanítsák közlekedni. Fontos a szülői példa, de az is, hogy közlekedéskor elmagyarázza a gyermeknek, hol kell megállni, és mit jelentenek a KRESZ-táblák. A rendőrség munkatársai Baleset-megelőzési Program keretein belül tanítják meg az óvodás és iskolás gyerekeknek a közlekedés legalapvetőbb szabályait. A program oktatói nem csupán elméleti órákat tartanak a kicsiknek, hanem kerékpáros közlekedési versenyen is gyakoroltatják velük a szabályokat.

 

Ki haladhat a kerékpárúton?

 

A hiedelemmel ellentétben a kerékpárúton elektromos kerékpárral is lehet közlekedni, hiszen az ide vonatkozó szabály értelmében a „kerékpárút a kétkerekű járműveké”. Lakott területen kívül a segéd-motorkerékpárosok is igénybe vehetik a kerékpárutakat, de a motorkerékpárosok nem használhatják.

 

Jobbra tarts!

 

A kerékpárutakon, hogy ne alakuljon ki baleset, minden közlekedőnek figyelni kell. Rájuk is a KRESZ szabályai az irányadóak. Ennek értelmében jobbra tartási kötelezettség van. Ha két kerékpáros szembe találkozik, mind a kettőnek le kell húzódni jobbra, amíg elhaladnak egymás mellett. Előzéskor pedig mindig balról kell kikerülni az elöl haladót.

 

A KRESZ betartása kötelező!

 

Mivel a kerékpárutakra is a KRESZ szabályai vonatkoznak, így az azon haladóknak a táblákat kell figyelni. Külön meg kell említeni a STOP-táblát, az elsőbbségadás kötelező táblát, valamint a kerékpárút vége táblákat! Ha ezekkel a jelzésekkel találkoznak a közlekedők, akkor mindenféleképpen elsőbbséget kell biztosítani a forgalomban már részt vevőknek.

Számos új kerékpárút ingatlanok kapuja előtt vezet el. Ilyenkor az udvarból, garázsból kihajtónak kell az elsőbbséget megadni a kerékpárúton közlekedőknek, hiszen a KRESZ értelmében a forgalomba bekapcsolódó járműnek van elsőbbségadási kötelezettsége.

 

Nézzünk példát is azért, hogy egyszerűbb legyen a közlekedés!

 

A Korányi Frigyes utcai körforgalomban van felfestett biciklis átvezetés, de elsőbbségadás tábla is figyelmeztet más közlekedőkre. Ebben a csomópontban elsődlegesen a táblát kell figyelni. A kerékpárosnak nem kell megállni, áthaladhat a másik oldalra, amennyiben elsőbbséget adott a keresztező forgalomban haladóknak.

 

„Nagyrendezvények” idején tilos a behajtás!

 

Nyíregyházán, a Kossuth téren és a sétálóutcában lehet kerékpárral közlekedni, ezt a behajtási pontokban elhelyezett KRESZ-tábla teszi lehetővé. Viszont csak 10 km/órával tekerhetnek ezeken a helyeken a biciklisek. Nagyobb rendezvények idején (VIDOR Fesztivál, Helló Nyíregyháza) a közút kezelője mobil KRESZ-táblákat telepít a behajtási pontokra, amelyek megtiltják azt, hogy rendezvények alatt kerékpárral közlekedjenek az emberek a belvárosban.

 

Mennyi az annyi?

 

Sebességhatár a kerékpárosokra is vonatkozik. A fő szabály szerint lakott területen, az úttesten 40 km/órával közlekedhetnek a biciklisek. Lakott területen kívül, amennyiben nem szállítanak utast, és fejvédőt viselnek, akkor 50 km/órás sebességgel közlekedhetnek, ha nem vesznek fel sisakot, akkor 40-nel tekerhetnek. Kerékpárúton 30 km/órával, gyalogos- és kerékpáros zónában pedig 20 km/órával közlekedhetnek. Járdán 10 km/órával hajthatnak a biciklisek, de ezt csak akkor vehetik igénybe, ha a mellette haladó út kerékpározásra alkalmatlan, mert például zsúfolt, forgalmas.

 

„Befolyásoltságig” lehet inni

 

A kerékpárosokra a szeszesital-fogyasztás tilalma nem vonatkozik, viszont befolyásolt állapotban nem lehet biciklit hajtani. Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos alkoholmennyiség felett, ami egyénenként eltérő lehet, már nem szabad kerékpárt vezetni. Rendőri intézkedés során, ha a befolyásoltság megállapítható, akkor szabálysértési eljárást indítanak az illető ellen.

M. E.

(Fotó: internet)