Közel félezer versenyző a néptánc és népdaléneklési versenyen

Erdélyből és Magyarország több településéről érkezett az a 456 versenyző, aki benevezett a nemzetközi megmérettetésre. 58 néptánc produkcióban 339 táncos lépett színpadra, az 57 népdalos műsorszámot pedig 117 énekes növendék adta elő. A verseny célja, hogy a néphagyományokkal foglalkozó diákok neves zsűri előtt adjanak számot és mérjék össze tudásukat.

– Azt szerettük volna, amit az elődeink is: ezt a kamaraformát kicsit népszerűsíteni – mondta Ugyan Attila szervező.

 

A HATÁRON TÚLRÓL IS

 

A táncos versenyzőket dr. Sándor Ildikó, a Magyar Táncművészeti Főiskola docense, Kökény Richárd, a Magyar Állami Népi Együttes tánckarvezetője, illetve Maródi Attila, a Szinvavölgyi Néptáncműhely vezetője értékelte. A megmérettetésre határainkon túlról is érkeztek versenyzők.

– Mérából érkeztünk, Romániából, Erdélyből – mondta Antal János. – Kalotaszegi néptáncot táncolunk, eljöttünk a versenyre, hogy barátokat szerezzünk, tapasztalatot nyerjünk. Sokat gyakoroltunk rá.

A népdalénekesek munkáját Majorosi Marianna, a Csík Zenekar énekese, Kubinyi Júlia, a Fölszállott a páva vetélkedő döntős szólistája és a Vécsey Károly Általános Iskola énektanára, Brecskáné L. Nagy Éva minősítette.

 

JÓ HÍRÉT VISZIK A HÁZIGAZDÁNAK

 

A nemzetközi versenyt a Vásárhelyi Alapfokú Művészeti Iskola a Móricz Zsigmond Általános Iskola Vécsey Károly Tagintézménnyel szervezi közösen, már több éve.

– Biztos, hogy elviszik a hírünket, mert az ország minden tájáról, sőt még Erdélyből is van csoportunk – mondta Kindruszné Stefán Erika tagintézmény-vezető. – Nagyon jól szervezett a verseny, amelyről viszik a hírünket. Gyermekeinket is meghívták Erdélybe már több alkalommal.
A nap során a talp alá valóról a Szikes Zenekar gondoskodott, majd meglepetésként a Nyírség Táncegyüttes 40 éves jubileumi gálaműsorából láthattak részleteket az érdeklődők.