Közel 150 háztartásnak százezernél jóval több a lakbértartozása
Közel 150 háztartásnak százezernél jóval több a lakbértartozása

1822 db jelenleg az önkormányzati tulajdonú lakások száma. Egy közgyűlési rendelet alapján ezek kezelését, bérbeadását a NYÍRVV (Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő) Nonprofit Kft. látja el. Nyilvántartásuk szerint 2020. június 25. napjáig 80 háztartásnak volt legalább 100 000, legfeljebb 300 000 forint tartozása, 24 háztartásnál ez már a 300 000 és 500 000 forint közötti tartományban volt, míg fél- és egymillió forint között 43 háztartásnak volt lakbér- és üzemeltetési költségtartozása. A NYÍRVV-nél is érvényes, mint a korábbi cikkeinkben írottak szerint a Nyírtávhőnél és a Nyírségvíznél: a megoldást keresik – de ehhez az érintettek együttműködése is kell(ene).

Az önkormányzati cég szerkesztőségünknek küldött tájékoztatásából kiderül, a bérleti díj kiszámlázása havonta történik és a bérlakás visszaadásáig fizetni kell, függetlenül attól, hogy időközben megszűnt a bérleti jogviszony (pl.: felmondás, lejárt szerződés). A bérleti díjon felül a bérlő köteles megfizetni az üzemeltetési költséget, továbbá a közüzemi szolgáltatások díjait is. A bérleti díj beszedése díjbeszedők által személyes megkereséssel történik, általában tárgyhó első és utolsó munkanapja között, kivéve, akik banki átutalás útján fizetnek. A díjbeszedők a lakói összetételt ismerve akár 2-3 alkalommal is megkeresik a bérlőket. A bérlő az esetleges hátralékot is befizetheti a díjbeszedőnél bevételi pénztárbizonylaton és arra is lehetőség van, hogy csak a számla egy részét fizesse ki.

Részletfizetés, felszólítás, felmondás

Azokkal a hátralékos bérlőkkel, akiknek tartozása eléri vagy meghaladja a 20 000 forintot és fizetési hajlandóságot mutatnak, részletfizetési megállapodást kötnek. A részletfizetési megállapodás megkötésekor a hátralék 1/3 részét egy összegben be kell fizetnie a bérlőnek, a fennmaradó 2/3 rész maximum 6 hónapos időszakra adható, de ettől egyéni esetekben el lehet térni. Amennyiben a lakbér és üzemeltetési költségtartozás eléri a fenti összeget, úgy felszólító levelet küldenek az érintetteknek. A tértivevényes felszólító levél átvétele után – ha a bérlő továbbra sem fizet – 8 napon belül felmondják a szerződését. A bírói gyakorlat rendkívül szigorúan vizsgálja a határidők betartását, ezért a felmondásokat a díjbeszedők személyesen viszik ki és vetetik át a bérlővel.

Bármikor fizethetne közben

– A felmondási idő eredménytelen eltelte után peres eljárást indítunk lakáskiürítésre és a pénzkövetelés behajtására. A peres eljárás során bármikor lehetősége van a bérlőnek fizetni, ekkor az eljárást szüneteltetjük, a hátralék és végrehajtási költségek teljes kifizetése után az eljárást megszüntetjük. Teljesítés hiányában a bíróság kötelezi a bérlőt a lakás kiürítésére és az elmaradt lakbér megfizetésére. Ha időközben a bérlő már elköltözött, akkor csak pénzkövetelés megfizetése iránt kell indítani fizetési meghagyásos eljárást. A jogerős ítélet alapján megindítjuk a végrehajtási eljárást. A végrehajtási lap alapján önálló bírósági végrehajtó útján – a végrehajtási előleg megfizetése után – próbáljuk meg követelésünket behajtani (ingó- és ingatlan-végrehajtás, jövedelem letiltása). A hátralékos bérlőknek az egész eljárás alatt bármikor van lehetősége fizetni, külön megállapodás nélkül is. Ha a bérlő nem jelentkezik, akkor több alkalommal is felkeressük, illetve egyeztetünk vele a tartozás rendezése érdekében – írta a NYÍRVV.

Adósságkezelés, támogatás

– A lakbér és üzemeltetési költség hátralék csökkentése érdekében igyekszünk a részletfizetési megállapodáson kívül adósságkezelési szolgáltatásba vagy RÉS alapítványi támogatásba is bevonni a bérlőket. A helyi adósságkezelési szolgáltatás a szociálisan rászorult személyek részére nyújtott, lakhatást segítő ellátás. A bérlőnek vállalnia kell az adósság és az önkormányzat által megállapított adósságcsökkentési támogatás különbözetének megfizetését, továbbá az adósságkezelési tanácsadáson való részvételt. A RÉS alapítványi támogatás feltétele, hogy a bérlő érvényes lakásbérleti/használati szerződéssel rendelkezzen és fennálló lakbér és üzemeltetési költségtartozására részletfizetési megállapodást köt. A támogatás mértéke a tartozás 2/3-a, maximum 150 000 forint lehet – közölte a Városüzemeltető cég.

Csak legvégső esetben

– Ha a fentiek ellenére sem sikerül elérni, hogy a bérlő együttműködjön a tartozás csökkentése érdekében, úgy kérjük a kényszerkiköltöztetés kitűzését karhatalom közreműködésével. A kényszerkiköltöztetés kitűzése előtt a végrehajtó még felhívja az adóst az önkéntes teljesítésre. Ha ez is eredménytelenül telik el, akkor kerül csak sor a kiköltöztetés pontos dátumának meghatározására. Egészen a kényszerkiköltöztetés végrehajtásának foganatosításáig van lehetősége az adósnak arra, hogy valamilyen módon érdemben csökkentse a hátralékot és megegyezzen társaságunkkal.

Így is segítenek

S bár a NYÍRVV-nek nincs rá törvényi kötelezettsége, de a kilakoltatással érintett adósok egy részének – elsősorban a kiskorú gyermekeket nevelő családoknak – elhelyezést biztosítanak alacsonyabb rezsiköltségű lakásban a Huszár lakótelepen.