Közel 100 szabálytalan autós

Több táblából álló kombináció jelzi a belvárosban az autósoknak, hogy nem lehet behajtani a Nagy Imre térről a Dózsa György utcára. Tilos továbbá áthaladni a Korzó Bevásárlóközpont mellett a Jókai térig.

 

Naponta közel 100 szabálytalankodó

 

Az egyértelmű szabályozás ellenére, naponta közel száz autó hajt át engedély nélkül az említett útszakaszokon. A szakember szerint hiába a KRESZ-tábla, a járművezetők 80 százaléka nincs tisztában azok jelentésével, vagy nem vesz róluk tudomást. Ott jártunkkor fél óra leforgása alatt 28 gépjármű haladt át a területen.

 

Csak engedéllyel

 

A területre csak rendvédelmi szervek, köztisztasági, közegészségügyi feladatot ellátó gépjárművek és postai autók hajthatnak be, továbbá mozgáskorlátozott, vagy az őt szállító járművek. Az útszakasz kezelője a NYÍRVV, kizárólag az általuk kiadott engedéllyel lehet behajtani a területre azoknak, akik igazoltan a Dózsa György utcán laknak, vagy ott van garázsuk, illetve üzletük. Utóbbiak áruszállítási engedélyt kapnak, amely árufeltöltésre jogosít este tíz és reggel kilenc óra között. Ideiglenes behajtási engedélyt pedig az kaphat, aki valamilyen rendezvényt szervez a területen, vagy esetleg építkezik. Mindezek mellett egy helyi rendelet azt is lehetővé teszi, hogy házasságkötéskor az ifjú párt szállító személygépkocsi behajthasson, persze ez utóbbi is engedélyköteles.

 

Tilos behajtani

 

A Korzó Bevásárlóközpont és a kulturális központ közötti útszakasz is gyakran készteti szabálytalankodásra az autósokat. Sokan a Szabadság térről a Kodály Zoltán Általános Iskoláig a Korzó melletti útszakaszon vágnak át, így rövidítik le a távot, pedig az is tilos – hangsúlyozta Bodrogi László, a Közterület-felügyelet vezetője.

 

Sokba kerülhet

 

A szabályszegőkkel szemben súlyos bírsággal él a hatóság. Aki engedély nélkül hajt be a területre, 30 ezer forintos közigazgatási bírságra számíthat. Ugyancsak pórul járhat az, aki mindezek után leparkol a Dózsa György utcán. Kerékbilincset kaphat az autójára, amelynek eltávolítási költsége 11 ezer 500 forint, illetve további 10 ezer forintos szabálysertési bírsággal sújtható, valamint négy büntetési pont is jár mindezek mellé.

Piszár Tünde