Kötél általi halálra ítélem – Megjelent Dr. Alföldi Vilma kötete
Megyénkből származó történész levéltáros, Dr. Alföldi Vilma helytörténeti publikációi sorában nemrégiben megjelent könyvét mutatták be a Megyei Levéltárban

Az 1949 és 53 közötti események felvázolása a forrásalapú történelem kutatásaira épül.

Az Arcok és könyvek a történelemtudomány műhelyéből sorozatban, a Püski Kiadónál jelent meg Dr. Alföldi Irma Kötél általi halálra ítélem című könyve. A szerző a forrásalapú történelem eszközével dolgozott az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára dokumentumaiból. Az Olcsván született történész-levéltáros helytörténeti publikációinak sorába is beleillik a Budapest-Nyíregyháza-Vitka, avagy egy országosnak beállított államellenes szervezkedés felszámolása alcímet viselő kötet.

Ez egy politikai szándék szerint megszervezett, és lefolytatott eljárás volt, ami azt jelenti, hogy már az alapállás is hamis volt, és a jogelvekkel teljesen ellenkező volt a perek lefolytatásának mechanizmusa is. Nyíregyházát közvetlenül ez úgy érintette, hogy fölmerült egy olyan vád – a vádak is módosultak közben –, hogy diverzáns akciókat akarnak szervezni a Budapest-Nyíregyháza-Vitka-Záhony vasútvonalon.

- fogalmazott a szerző.

A perben az volt a fő vád, hogy fel akarják robbantani a vasúti és közutakat, hogy ezzel akadályozzák a jóvátételi szállításokat a Szovjetúnióba.

Fegyverrejtegetés, rendszere elleni izgatás – tehát az állandó vádpontok szerepeltek a iratokon. Nyilvánvaló, hogy valamennyi koncepciós per csupán a hatalom erőfitogtatása volt.

Halálos, majd életfogytiglani ítélet is született, mely aztán nem vált valóra. Személyes sorsok szerepelnek a könyvben, mely szinte általánosítható abban a történelmi korban.

Egy olyan időszakot ölel fel maga a könyv, amikor a kommunista berendezkedés kezdi kialakítani a saját erőterét, tehát 1949 – 53 között pontosan az az időszak, ami a legdurvább talán itt a kialakuló Rákosi érában, és ennek az érának nagyon sok kárvallottja van, nagyon sok ember megsérül benne. Ez a rendszer, amelyik kezdi az erőteret kialakítani, akkor sok ellenséget tűz maga elé, és olyan ellenségképekkel dominál, amely a Horthy – korszakban dolgozó embereket kvázi belső ellenségként tünteti fel.

- nyilatkozott Dr. Ulrich Attila történész, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere.

Alföldi Vilma kötete a történész szerint annak a generációnak szól, mely szerencsére nem tudhatja, milyen volt félelemben, diktatórikus rendszerben élni.

Az oral history, az elbeszélt történelem módszerével nem dolgozhatott a szerző, hiszen volt aki meghalt, más elmenekült az országból, vagy a börtönévek után nem volt róla információ.