Növényvédelemben is közreműködik a NAV – Idén is kiemelt figyelem!
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal idén is kiemelten ellenőrzi az illegális növényvédő szereket

A NAV, a megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Főosztálya, a Magyar Növényvédelmi Szövetséggel közösen lép fel az illegális növényvédő szerek vegyi anyagok terjesztése és azokkal történő kezelések ellen. Fokozottan ellenőrzik a határforgalmat, a piacokat és egyéb lehetséges terjesztési pontokat.

Az első negyedévben a pénzügyőrök 21 esetben, 120 liter és 22 kilogrammnyi tiltott anyagot foglaltak le. Ezek az Európai Unióban tiltott, vagy hamisított szerek hatalmas károkat okoznak a növénytermesztésben, környezetben és növényvédelemben. A megyei kormányhivatalnál 19 esetben kezdeményeztek további eljárásokat, mely esetekben a hatóság által 1.100.000, forint bírság került kiszabásra, a lefoglalt tiltott szerek pedig megsemmisítésre kerültek.

A Magyar Növényvédelmi Szövetség szerint a hamisított, illegális növényvédő szereknek az emberi szervezetre nézve súlyos egészségkárosító hatásuk lehet, mivel a vegyszerekben olyan toxikus szennyezések, ellenőrizetlen melléktermékek találhatók, amelyek rákkeltő vagy ivarsejt-károsító hatásúak lehetnek, továbbá a betakarított termények ismeretlen szermaradékokat, bomlástermékeket tartalmazhatnak.

Fontos, hogy mindenki kizárólag Magyarországon engedélyezett, magyar nyelvű címkével ellátott, biztonságos növényvédő szert vásároljon.

Az illegális szerek terjesztői és használói több százezer forintos bírságra számíthatnak.