Körforgalom épül a Tiszavasvári út, a Szélsőbokori út és a Fokos utca kereszteződésében

A felmérések azt mutatják, a körforgalom az egyik legbiztonságosabb csomóponti forma, kissé lelassítja a forgalmat, de mégis egyenletes haladást biztosít.

A munkálatok hetekkel ezelőtt kezdődtek el a Tiszavasvári úton, jó ütemben halad a kivitelező a Szélsőbokori és a Fokos utcai kereszteződésben. Kiss Boglárka a NIF Zrt. szóvivője elmondta:

Jelen pillanatban bontási, valamint marási munkálatok vannak, kerítésbontás és ahogyan láttam már, földet is mozgattak a területen, illetve a különböző közműkiváltáshoz a csövek is a helyszínre érkeztek. Most a Fokos utca már le van zárva és a főúton félpályán haladhat a forgalom, sávelhúzásra kell számítani és erre kell figyelni az itt közlekedőknek. A következő ütemben a Szélsőbokori utcát fogjuk lezárni, akkor is a főpályának az egyik oldalán, félpályás lezárásra kell számítani, de akkor már jelzőlámpák fogják segíteni a közlekedést. Pontos ütemezést még nem tudunk, de természetesen a lakókat értesíteni fogjuk az önkormányzaton keresztül, illetve a NIF Zrt. is a megfelelő fórumokon időben fogja jelezni, hiszen a változásokra időben készülni kell.

A Tiszavasvári úton a Gazdaságfejlesztést és munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés Nyíregyháza délkeleti és délnyugati területein című TOP-os pályázat keretében épül az új körforgalom.

Dr. Kovács Ferenc polgármester elmondta:

Nyertünk egy 2,914 milliárd forint értékű komoly pályázatot, aminek jelentős részét ide, a Kertvárosra fordítjuk. Ennek keretében épül 500 millióból az új körforgalom, de ebbe a csomagba van a Legyező, a Derkovits és a Dugonics utca fejlesztése is. Ezek közül a Derkovits már kész van, a másik kettő pedig augusztus közepéig elkészül. A Rókabokori út is ebbe a projektbe tartozik. Ott egy 2,4 km-es hosszú szakaszt fejlesztünk, amely önmagában 944 millió forintba kerül majd, de az is elkészül, várhatóan szeptember végéig. Ezzel szerintem nagyot lépünk előre, nemcsak a közlekedés biztonsága, folyamatossága szempontjából, hanem abból a szempontból is, hogy a Kertváros ténylegesen 'kertváros' legyen megfelelő infrastruktúrával, tehát a forgalmat tudjuk ezeken a megépített utakon kivezetni.

A gépjárműforgalom a szükséges forgalomkorlátozások mellett biztosított – az új kertvárosi körforgalmat december másodikáig kell megvalósítania a vállalkozónak.