Könyvtárosok világnapja – Csendes János-díj és Könyvtári Kultúráért kitüntetés

A Csendes János Életműdíjat Vancsisin Ilonának, a Könyvtári Kultúráért kitüntetést pedig Bede Józsefnének ítélte a Magyar Könyvtárosok Egyesület megyei szervezetének kuratóriuma. Hétfőn pótolták a tavasszal elmaradt díjátadó ünnepséget.

Ratkó József versével köszöntötte az ünnepelteket Abonyiné Antal Anna könyvtáros tanár. Ezután Hamvas Bélát idézte, aki szerint „Senki nem nyúl úgy a könyvhöz, mint a könyvtáros, oly csendesen és lassan, ahogy az ember csak örök dolgokhoz nyúl: tengerhez, asszonyhoz, földhöz.” Ez ma is igaz, bár a XXI. század könyvtárosa sokkal több ennél. Járatos a digitális világban, szkennel és online programot szervez. Emellett őrzik a hagyományokat és megbecsülik az elődöket.

„Ma délelőtt fogjuk átadni azt a két díjat, melyet 13 évvel ezelőtt, pontosan 2008-ban alapított a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete. Azon könyvtáros kollégák elismerésére hoztunk létre két díjat, akik a könyvtári kultúra területén kimagasló eredményt értek el. Az egyik díj az aktívaknak szól, a másik pedig a nyugdíjas kollégáknak” – tájékoztatott a megyei szervezet kuratóriumának titkára, dr. Bihari Albertné.

A Csendes János Életműdíjat a Móricz Zsigmond könyvtár ma már nyugalmazott szaktájékoztató könyvtárosának, Vancsisin Ilonának ítélte a Magyar Könyvtárosok Egyesülete megyei szervezetének kuratóriuma.

„Hálás vagyok azért, hogy könyvtáros lehettem. Szerencsésnek mondhatom magam mindazért, hogy 40 évig azt csinálhattam, amit szerettem. Nietzsche azt mondja, hogy a hivatás az élet gerince, és én ezt így is éltem meg. Nekem nagyon sokat jelentett a könyvtár. 1976-ban 19 évesen beléptem a könyvtár kapuján, és 2016-ban, 40 év után kiléptem. Tehát én csak azt tudom mondani, hogy az egész életemet áthatotta. Megtaláltam az igazi hivatásomat, és ezzel meg is változtattam az egész életem” – vallotta az életműdíj gazdája.

A még aktív korúak kitüntetése a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Könyvtári Kultúrájáért díj, melyet Bede Józsefné, a Jósa András Oktatókórház Kállay Rudolf Orvostudományi Szakkönyvtárának vezetője kapott.

„Az egészségügyi állományunk tekintetében nagyon sok főiskolai hallgató, a rezidensek, a dolgozóink, akiknek tovább kell tanulni, tehát sok feladatunk van. Ebben a COVID-os helyzetben nagyon sok az online információkérés. Eddig is sokat változott a szolgáltatásunk, mert elfoglaltak az emberek. Leginkább telefonon, e-mailben kérnek tőlünk anyagokat, és mi szkennelve küldjük vissza nekik” – tájékoztatott a könyvtári helyzetről a kitüntetett.

A közvélemény szerint a könyvtáros verseket és regényeket olvas. A mostani kitüntetett és kollégái rendkívül tájékozottak az egészségügy, orvostudomány területéről is. Több adatbázis-előfizetést kezelnek naprakész információkkal, melyet az orvos akár az ágy mellől is megnyithat saját telefonjáról, és azonnali választ talál kérdéseire. Emellett sokan tudják már, hogy a Kállay Rudolf nyilvános közkönyvtár, melyben működik a Móricz Zsigmond könyvtár könyvtárpont szolgáltatása is, tehát szinte minden elérhető ott, mint a központi intézményben.