Könyvtárosok Világnapja a Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola könyvtárának szolgáltatásairól tartott tájékoztatót dr. Kührner Éva főkönyvtáros. Mellette az oktatási intézmény rektora, dr. Véghseő Tamás és Mártonné Gebri Lucia is előadott azon a konferencián, amelyet a Könyvtárosok Világnapja alkalmából rendeztek meg a főiskolán. A konferencián megismerkedhetett a hallgatóság a 18. századi püspöki könyvtárral, és a gyűjtemény értékes régi, szláv köteteivel.

 

Könyvtárak és könyvtárosok a figyelem középpontjában

 

Dr. Kührner Éva főkönyvtáros, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke azt mondta, a Könyvtárosok Világnapján a szakma dolgozóira irányul a figyelem. Hozzátette, ilyenkor a könyvtárak a nagyközönségnek szerveznek programokat, hogy minél többen megismerkedjenek a könyvtárak és könyvtárosok életével.

Az eseményt az Amerikai Könyvtárak Szövetsége, valamint a Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetsége kezdeményezésére rendezik meg minden évben.

 

Díjak, kitüntetések

 

A Könyvtárosok Világnapján az egyesület megyei szervezete átadta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Könyvtári Kultúrájáért-díjat. Idén László Gézáné kapta, aki aktív könyvtárosként nap mint nap kiszolgálja az olvasókat.

További képekért kattintson a fotóra!

Csendes János Életmű-díjban 2016-ban Toldi Gyuláné részesült, aki több évtizedes könyvtárosi munkája elismeréseként kapta meg a kitüntetést. A nyugdíjas könyvtáros azt mondta, zömmel olvasószolgálati területen dolgozott, ahol az olvasók maximális kiszolgálása volt a cél. Elmesélte, amikor a pályáját kezdte, hagyományos eszközökkel dolgoztak, hiszen számítógép még nem volt. Ezért maguk készítették azokat a segédeszközöket, amelyekkel az olvasókat maximálisan tudták tájékoztatni.

 

„Szép Könyv”

 

A rendezvényhez kapcsolódott a „Szép Könyv” című kiállítás is, amely a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola könyvtárának különlegességeit mutatja be. A tárlókban megnézhetik azt az ősnyomtatványt is, amely 1481-ből származik. A tárlatot május 13-áig tekinthetik meg az érdeklődők.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)