Kontrát: a kormány figyel a határ menti településen élők véleményére

A kormány fontosnak tartja és figyel a határ menti településeken élők véleményére - hangoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Vas megyei Pornóapáti lezárt határátkelőhelye mellett tartott sajtótájékoztatón. Kiemelte, hogy a koronavírus-járvány második hulláma elérte Magyarországot, nőtt a fertőzések száma, ebben a helyzetben pedig a kormány feladata gondoskodni az idősek és az iskolák biztonságáról, ugyanakkor biztosítani a magyar gazdaság zavartalan működését.

Kontrát Károly parlamenti államtitkár, Vargha Tamással, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkárával és a térség két országgyűlési képviselőjével tartott tájékoztatót.

Hozzáfűzte: fontos kormányzati eszköz az utazási korlátozás, amit szeptember elsejével vezettek be; akkor 29 határátkelőhely nyitva tartását jelezték az uniónak, azóta pedig a schengeni térségen belül újabb 21 határállomáson lehet átjutni, a többi határon pedig 37 átkelőhely van nyitva.

Kontrát Károly elmondta: találkoztak a térség polgármesterivel, meghallgatták a véleményüket, amit eljuttatnak majd a kormányhoz. Nem mindegy, hogy a határ menti településeken élők - akik közül sokan dolgoznak a szomszédos Ausztriában - milyen kerülővel tudnak naponta átkelni a határon - tette hozzá.

Vargha Tamás úgy fogalmazott: a vírus elleni hatékony és felelős védekezés mellett a gazdaság működőképességét is fenn kell tartani, ezért biztosítja a magyar kormány, hogy 30 kilométeren belül a kishatárforgalomban az ingázók a határ mindkét oldaláról átjárhassanak.

Szólt arról is, hogy a külügyi tárca javaslatára a múlt héten úgy döntött a kormány, hogy üzleti és gazdasági célú utazások a 30 kilométeres körzeten túl is engedélyezettek, abban az esetben, ha a határátkelőhelyen az érintettek bemutatják a szükséges igazolást.

"Ezzel az igazolással a magyar és a külföldi állampolgárokat is átengedik korlátozás nélkül, ez azt jelenti, hogy szabadon végezhetik a munkájukat, nem kell tesztet felmutatni" - mondta.

 

Forrás: MTI