Könnyebb lehet az iskolatáska
Noha még javában tart a nyári szünet, és a város szigligeti üdülõjében is több tucat kisiskolás élvezi a pihenést, a szülõk gondolata már az alig 3 hét múlva kezdõdõ 2015/2016-os tanéven jár. Nyíregyháza önkormányzata különbözõ juttatásokkal segíti az iskolás gyermeket nevelõ családokat. Az adható és igényelhetõ támogatásokról Jászai Menyhért alpolgármester a Nyíregyházi Televízió Híregyháza címû mûsorában beszélt.

Azoknál a családoknál, amelyeknél a szeptemberi iskolakezdés elõtt, augusztus elsején is fennállt a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultság, Nyíregyháza önkormányzata gyermekenként 5800 forint értékû Erzsébet utalványt biztosít. A támogatást ebben a hónapban, postai úton kapják meg az érintettek, ezt követõen decemberben ismét megkapják szintén Erzsébet utalvány formájában, amit ruhára, tanszerre vagy élelmiszerre fordíthatnak a családok. Jászai Menyhért alpolgármester hangsúlyozta, a juttatás közel 4500 gyermeknek jár. A kérelmet nem kell benyújtani a Szociális és Köznevelési Osztályra, hiszen annak folyósítása automatikus.

INGYENES TANSZERCSOMAG

Az alpolgármester továbbá elmondta, idén is biztosítanak ingyenes tanszercsomagot minden olyan kisiskolásnak 1–4. évfolyamon, aki nyíregyházi lakcímmel rendelkezik és függetlenül a fenntartótól, valamelyik nyíregyházi oktatási intézmény tanulója. Hozzátette, ezt a támogatási formát tavaly vezették be, nem kötelezõen, hanem önként vállalt feladatként.
 

Nyíregyháza önkormányzata bérlettámogatást is biztosít a tanulóknak. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülõ gyermekek 30 százalékos, a halmozottan hátrányos helyzetûek pedig 80 százalékos támogatást kapnak. Ezekben az esetekben a bérlet árának csak a fennmaradó részét kell megfizetnie a családoknak – tájékoztatott az alpolgármester. A bérleteket havonta utólag az iskolákban kell leadni. Ezt követõen az iskola kifizeti a támogatási összeget.

BÕVÜL A TÁMOGATOTTAK KÖRE

A gyermek étkezéséért sem kell fizetni bölcsõdében, óvodában, valamint elsõtõl nyolcadik évfolyamig azoknak a családoknak, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt kapnak. Azok a családok, akik 3 vagy több gyermekesek, tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek, valamint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülõ középiskolások a térítési díj 50 százalékát fizetik csupán. Jászai Menyhért alpolgármester hozzátette, az elmúlt tanévben Nyíregyházán az iskolai étkezésben részt vevõ tanulók 47 százaléka jutott a szolgáltatáshoz kedvezményesen. Idén pedig emelkedik a támogatottak köre, hiszen a kormányzat bevezetett egy újabb támogatási formát, miszerint, ha a családban az egy fõre esõ jövedelem nem éri el a 89 408 forintot, akkor egy külön kérelem alapján – amit az intézmény vezetõjének kell leadni – térítésmentes étkezésre jogosult a bölcsõdei gondozásban, illetve óvodai nevelésben részesülõ gyermek.
Nemcsak az általános és középiskolás diákokat támogatja az önkormányzat, hanem a felsõfokú tanulmányaikat folytató tanulókat is. A klasszikus Bursa Hungarica ösztöndíj (részben állami, részben önkormányzati támogatás) már évek óta nagy sikernek örvend a hallgatók körében. Közel 300-an veszik igénybe Nyíregyházán és 7 millió forintos keretösszeget biztosít rá az önkormányzat.

RÁSZORULÓ HALLGATÓKÉRT ÖSZTÖNDÍJ

Évente kétszer, tavasszal és õsszel hirdeti meg az önkormányzat a rászoruló hallgatókért ösztöndíjat – ez további segítséget nyújt az oktatásban részt vevõknek. Jászai Menyhért elmondta, a pályázat elbírálása során, a rászorultság mellett a hallgatók tanulmányi eredményét is figyelembe veszik. Tavaly három és fél millió forintot fordítottak közel 90 fõ támogatására, akik 25 és 60 000 forint közötti támogatásban részesültek.