Konferencia civileknek

Karácsonyi ajándékosztás, hajléktalanok támogatása, fiatalok segítése, kulturális események szervezése. Néhány azon tevékenységek közül, amelyek jellemzően civil szervezetekhez köthetők. A segítő, támogató szervezetek működését az új Polgári Törvénykönyv nagyon szigorúan szabályozza. Ennek értelmében ez év március 15-étől már csak az új Ptk. rendelkezéseinek megfelelően működhetnek. Amennyiben például nem módosítják alapszabályukat a Ptk-nak megfelelően, a szervezetet felszámolás alá vonják. Az aktuális változásokról a nyíregyházi Civil Fórum szervezésében már tizedik alkalommal rendeztek konferenciát a városban működő valamennyi civil szervezet számára.

 

Nyitott konferencia

 

– Az idei konferencia – a korábbi évek gyakorlatától eltérően – nyitott valamennyi civil számára, ugyanis a cél, hogy a városban minél több aktív civil szervezet működjön – hangsúlyozta Petneházyné Bugán Magdolna, a Nyíregyházi Civil Fórum elnöke, a rendezvény szervezője.

További képekért kattintson a fotóra!

– Az esemény másik fontos témája a márciusban megjelenő városi civil pályázatok volt – minderről dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere tájékoztatta a konferencia résztvevőit. Idén összesen 25 millió forintos keretből pályázhatnak a civilek a kulturális, a közbiztonsági és a Civil Alapba. A mostani kiírás során azok a civil szervezetek nyújthatják be igényüket, akik Nyíregyházán vannak bejegyezve, továbbá megfelelnek az országos Civil törvény előírásainak.

 

Beleszólhatnak a döntésbe

 

– A kiírt pályázatokat országos szinten a Nemzeti Együttműködési Alap, az úgynevezett NEA rendszer értékeli és bírálja el. Idén, mivel a szervezet tisztújítása zajlik, a civileknek lehetőségük nyílik arra, hogy regisztrációjukkal, ha közvetett módon is, de beleszólhassanak a döntésbe – emelte ki dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

 

Felelős civilek

 

– Nyíregyházán több mint 700 civil szervezet tevékenykedik. Bár az eseményen nem képviseltették magukat mindannyian, de a résztvevők nagy számából ítélve a civilek is érzik, hogy mennyire fontos időszak előtt állnak. Éppen ezért a konferencián való részvétel nemcsak hasznos, de szükséges is valamennyi civil szervezet számára – értékelte Kovács László, a Fiatalok Kulturális Szövetségének elnöke az eseményt. A konferencián mindezek mellett szó volt a szervezeteket érintő aktuális törvényességi kérdésekről is.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)