Konferencia az ifjúságért Nyíregyházán

A meghatározás szerint az „ifjúság” a modern társadalomban sajátos pszichológiai, szociológiai és tudati jellemzőkkel rendelkező életkori, társadalmi csoport. Általánosságban elmondható, hogy ez az az élethelyzet, amikor az ember elkezdi élni saját, önálló életét. Ehhez azonban nemcsak a család, hanem a kormányzat támogatására is szüksége van.

Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára a Nyíregyházi Televízió Híradójának kifejtette, az ifjúságpolitika abban segít a magyar fiataloknak, hogyan tudnak boldogabb, kiegyensúlyozottabb, teljesebb életet élni. Schanda Tamás hozzátette, erre ebben a megyében is nagy szükség van, és ezért is számítanak az itt élő fiatalokra, valamint arra, hogy ők is elmondják, szerintük milyen ifjúságpolitikai intézkedésekre lenne szükség, amelyeket a kormányzat vagy a megye megvalósítana.

 

Segítő intézkedések

 

A kormányzat többek között a munkavállalás ösztönzésével kíván segítséget nyújtani, hiszen minden fiatalnak szüksége van munkára és ezáltal saját egzisztenciára. A konferencián elhangzott, nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy növeljék az ifjúsági foglalkoztatottságot. Az utóbbi években több mint 10 százalékkal csökkent az ifjúsági munkanélküliek száma. Kiemelten kezeli a kormányzat a családalapítás és a gyermekvállalás megkönnyítését. Éppen ezért vezették be a Családi Otthonteremtési Kedvezményt vagy az Állami Nászajándék rendszerét. Mindezeken túl az ifjúsági közösségek megerősítésére, az oktatásra, valamint a tehetségsegítésre is nagy hangsúlyt fektetnek. A megyében élő ifjúságot ezek az intézkedések érintik, de rájuk több szempont miatt is oda kell figyelni.

 

Támogatás a megyében is

 

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat elnöke elmondta, a megye társadalma szempontjából elsősorban azért kell különös gondot fordítani erre a társadalmi csoportra, hogy meg tudják állítani az elvándorlást. A megyei vezető kifejtette, az országnak ebben a részében különösen a képzett fiatalokra jellemző az, hogy az egyetemi központokból nem mindig olyan számban térnek vissza, mint ahogy az szükséges lenne. Seszták Oszkár hozzátette, a megyei önkormányzat rendelkezik olyan ösztöndíj programokkal, amelyekkel a fiatalok megyében maradását ösztönzik.

A rendezvényen a folyamatos párbeszéd jelentőségére, valamint az aktualitások fontosságára is felhívták a fiatalok és az őket képviselő szervezetek figyelmét.

M. E.