Komplex segítséget nyújtanak az Áldozatsegítő Központban
Komplex segítséget nyújtanak az Áldozatsegítő Központban

Közel 18 ezer bajbajutott panaszait orvosolták csak tavaly az Áldozatsegítő Központokban, amelyekből az egyik 2021 decemberében nyitott meg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Nyíregyházán. Az Ungvár sétány 3. szám alatt működő intézményben a hét minden munkanapjára jut ügyfél, akik többségében lopás, könnyű vagy súlyos testi sértés és hozzátartozói erőszak miatt kérnek segítséget. Az elmúlt két hónap tapasztalatairól beszélgettünk Jászai Áron koordinátorral.

Az Áldozatsegítő Központok megalakulása egy hosszú folyamat eredménye – kezdte az előzmények felidézését a koordinátor. Elmondható, hogy mára a hazai áldozatsegítési szervezetrendszer több pilléren nyugszik. Az első ilyen pillér 2006-hoz köthető, amikor a fővárosi és megyei kormányhivatalokban megkezdték működésüket az Áldozatsegítő Szolgálatok. Ezek többek között abban is különböznek az Áldozatsegítő Központoktól, hogy bár itt is bűncselekmények és tulajdon elleni szabálysértések áldozatai számára nyújtanak segítséget, azonban teszik ezt hivatali közegben, ahol a szolgáltatások igénybevétele feljelentéshez kötött. A működésüket éppen ezért időközben felülvizsgálta az Igazságügyi Minisztérium, ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy ebben a rendszerben korlátozottak a lehetőségek, vagyis az áldozatokat nem a nap 24 órájában, hanem csak hivatali időben tudják segíteni. Ebből a problémafelvetésből született meg 2011-ben a második pillér és hozták létre az áldozatsegítő vonalat. Az áldozatsegítő vonalat már a hét minden napján, a nap 24 órájában lehet tárcsázni, és kaphatnak így azonnal szakszerű segítséget a bajbajutottak.

Ezt követően – a meglévő intézményrendszer kiegészítéseként – 2017-ben kezdte meg működését az első Áldozatsegítő Központ, melyből azóta már kilenc működik az országban, köztük az egyik megyénk székhelyén itt, Nyíregyházán. A központ annyiban különbözik az áldozatsegítő szolgálattól, hogy egyrészt komplex szolgáltatást nyújt, másrészt mellőzi a hivatali bürokratikus környezetet, nyugalmi, bizalmi légkör jellemzi, harmadrészt pedig az igénybe vehető szolgáltatások úgynevezett alacsony küszöbűek, tehát igénybevételükhöz feljelentés megtétele sem szükséges.

Személyre szabottan

Az Igazságügyi Minisztérium kezdeményezésére létrehozott Áldozatsegítő Központoknak az a feladatuk a hivatalos definíció szerint, hogy az áldozatok számára megadják mindazt a segítséget, amelyre adott helyzetben szükségük van, pontosabban, hogy személyre szabják ezt a segítséget. Legyen az például egy távoltartási jogi indítvány benyújtása, bűncselekmény következményeként szükségessé vált egészségügyi kezelés költségeinek fedezése, vagy egész egyszerűen egy kellő figyelemmel, együttérzéssel, tapintattal lefolytatott beszélgetés, amely hozzájárul az érintett erejének és önbizalmának visszaszerzéséhez.

– A legnagyobb nehézséget az jelentheti, hogy hogyan lehet feldolgozni a bűncselekménnyel járó testi vagy lelki fájdalmat, hogyan lehet túllépni az átélt traumán – ebben tudja a lehető legszélesebb segítséget – akár pszichológus szakember bevonásával – nyújtani az Áldozatsegítő Központ, mondta a koordinátor.

Akár látens bűntettek esetében is

– Aki igénybe veszi az Áldozatsegítő Központ szolgáltatásait, és bejön hozzánk, mint áldozat, annál könnyen előfordulhat, hogy a bűncselekmény még csak látenciában van, vagyis például nem tette még meg a feljelentést sem. Ezekben az esetekben el tudjuk mondani neki, hogy egy feljelentésnek mik a következményei, valamint, hogy az eljárás során mire számíthat. Több együttműködési megállapodásunk is van különböző szervezetekkel, így széles körben tudunk segítséget nyújtani.

Az áldozatsegítés nagy hozzáértést igénylő komplex tevékenység, kormányhivatalok, rendőri szervek, egyházak, civil szervezetek együttműködését igényli, hogy a sértettek mielőbb megfelelő, testre szabott segítséghez juthassanak.

Komplex módon

Az Áldozatsegítő Központok feladatrendszerét sokan a kapcsolaton belüli erőszakkal hozzák összefüggésbe, pedig az ennél sokkal tágabb. Bármilyen bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés áldozata kérhet és kaphat segítséget, illetve vehet igénybe ingyenes szolgáltatásokat.

– A leggyakoribb ügyek ez idáig a lopás, a testi sértés (a könnyűtől az egészen súlyosig) és a hozzátartozók közötti erőszak. Még annak is javasoljuk, hogy keresse fel az Áldozatsegítő Központot, akinek például csak a pénztárcáját lopták el. Volt olyan ügyünk, melyben hivatalból megkerestük az áldozatot és a segítő beszélgetés során derült ki, hogy a család egyik tagja kapcsolati erőszak áldozata, így ez ügyben is tudtunk a részére tanácsot adni.

Csak néhány ügyet említve: előfordult, hogy egy hölgy keresett meg minket azzal, hogy szeretne kilépni egy bántalmazó kapcsolatból, először azonban tudni akarja, hogy ha megteszi ezt a lépést, milyen lehetőségei vannak, hogyan juthat el egy védett szálláshelyre, hogyan tudja ott egzisztenciáját megteremteni. Szintén érdekes ügy volt, amikor egy lopás áldozata keresett meg minket, akinek közben jogi problémája is keletkezett. Tájékoztattuk az áldozati státusz igazolás igénylésének menetéről, amellyel ingyenesen vehetett igénybe szakjogászi segítséget. Fontos megjegyezni azt is, hogy a központ a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagja, így ha például kiskorú veszélyeztetettségét tapasztaljuk, kötelességünk jelezni a Családsegítő Szolgálatnak. Örömmel tapasztaltam, hogy ez a fajta kommunikáció oda-vissza működik, volt olyan ügyfelünk, aki pedig pont a családsegítő szolgálaton keresztül jutott el hozzánk.

Közvetlenül is megkeresik az áldozatokat

– Ügyfélkörünk egy része minket keres meg, de vannak, akikkel mi vesszük fel a kapcsolatot, ugyanis a magyar kormány 2021 januárjától megváltoztatta az áldozatok elérésének módját, így bevezetésre került az áldozatok közvetlen elérésén alapuló, úgynevezett opt-out rendszer, melynek keretében az áldozatokat immáron közvetlenül az állami áldozatsegítő szolgálat keresi meg és ajánlja fel részükre a segítséget. Ez azt jelenti, hogy ha az áldozat az eljárás során nem tagadta meg, hogy az adatait átadja nekünk a rendőrség, akkor mi két munkanapon belül felkeressük őt és felkínáljuk segítségünket, többek között olyan ügyekben, mint súlyos testi sértés, zaklatás, szexuális erőszak, kapcsolati erőszak, lopás, halált okozó testi sértés, emberkereskedelem, kényszermunka, vagy éppen könnyű testi sértés.

Akár anonim módon is

Az Áldozatsegítő Központot azok is felkereshetik, akik nem járulnak hozzá személyes adataik kezeléséhez. Ráadásul maga a segítségnyújtás nem is feltétlenül egyszeri alkalmat jelent, az áldozat igényeihez igazítják.

– Volt, aki még decemberben, közvetlenül a nyíregyházi Áldozatsegítő Központ megnyitása után bejött hozzánk, megadtuk neki a kért tájékoztatást, õ hazament, végiggondolta, majd azóta már kétszer vissza is jött. Nincs korlát abban, hogy egy ügyféllel mennyit foglalkozunk. Van, akinek elég egy fél órás segítő beszélgetés, míg másnak szüksége van 3 órára is, akár több alkalommal – hangsúlyozta a koordinátor.

Végezetül elmondta, szeretné, ha a nyíregyházi Áldozatsegítő Központ, mint egy lámpás világítana mindazon honfitársunk életében, akik a mindennapok során – támasz nélkül – bajba kerültek és nem tudják, hova forduljanak. A központ az Ungvár sétány 3–5. szám alatt működik, hétfőtől csütörtökig 8 órától 17 óráig, míg pénteken 14 óráig van nyitva. E-mail-címe: asknyiregyhaza@im.gov.hu, honlap: www.vansegitseg.hu. Áldozat-segítő vonal: 06-80/225-225.