Költségvetés 64 milliárdos főösszeggel, hiány nélkül, a közgyűlési frakciók szemszögéből
Fotó: Kohut Árpád

Mint arról korábban beszámoltunk, elkészült Nyíregyháza 2021-es költségvetése. A járványügyi veszélyhelyzet miatt közgyűlés és a bizottságok nem működnek, így nyilvános vitája sem lehetett a büdzsének. Szerkesztőségünk megkérdezte a testületet alkotó frakciókat is az anyagról. A városvezető FIDESZ-KDNP szerint átgondolt, körültekintően tervezett költségvetés született, a szociális biztonság és védekezés mellett a fejlesztésekre és munkahelyteremtésre helyezve a hangsúlyt. Az ellenzéki Szövetségben Nyíregyházáért frakció úgy látja: a működés biztosítható, de a költségvetés belső arányaival, súlypontjaival sok esetben nem tudnak egyetérteni, ám módosító indítványokat nem most nyújtanak be, hanem a pandémiás időszak lezárulta után.

 

A törvény szerint február 15-ig kell beterjeszteni az önkormányzatoknak a költségvetéseket, mely így polgármesteri határozattal lép hatályba, mivel ebben a speciális, járványügyi időszakban, a különleges jogrend idején ő gyakorolja a képviselő-testület hatáskörét.

Nincs hiány, biztonságos a működés

Dr. Kovács Ferenc korábban televíziónknak azt nyilatkozta, átgondolt, a reális szükségleteket figyelembe vevő és a lehetőségeket maximálisan kihasználó költségvetés megalkotására törekedtek. Mint 2013-tól, most sem lesz hiány a büdzsében, melynek idén 64 milliárd forint a főösszege, rengeteg fejlesztéssel, biztonságosan működő önkormányzati rendszerrel, városüzemeltetéssel, szociális és egészségi ellátással, illetve a leendő munkahelyteremtő beruházások letelepedésének megalapozásával.

Jelentős tartalékot képeztek

– Fontos elem az is, hogy a tartalékot megemeltük 1 milliárd 55 millió forintra, ami a költségvetés 1,6 százaléka, azért, mert nem lehet még látni előre ezt az évet. Felkészültünk arra is, hogy ha szükségessé válik, akkor áttekintjük, akár módosítjuk is a költségvetést. Tavaly kénytelenek voltunk: hiszen február 6-án elfogadtuk, hatályba lépett, aztán másfél hónap múlva veszélyhelyzet jött. Ezt nem láthattuk előre, s júniusban át is kellett dolgoznunk – fogalmazott dr. Kovács Ferenc polgármester, aki kiemelte, ez esetben is volt és továbbra is lesz egyeztetés a városvezető, majd az ellenzéki frakcióval is.

FIDESZ-KDNP: Átgondolt, körültekintően tervezett

A városvezető FIDESZ-KDNP frakció szerint a város büdzséje átgondolt, körültekintően tervezett, s az önkormányzat számára a legfontosabb feladat a védekezés és a szociális biztonság fenntartása. Halkóné dr. Rudolf Éva frakcióvezető szerkesztőségünknek azt mondta, 2021-ben is biztosítja a költségvetés a pénzbeli és természetbeni támogatásokat, több formánál az összegek emelésével. A nyugdíjasoknak küldött karácsonyi csomag és az alsó tagozatos tanulóknak adott tanszercsomag keretösszege is nő, illetve az önkormányzat változatlan színvonalon biztosítja a szociális, gyermekjóléti, egészségügyi és köznevelési alapfeladatait, és rengeteg fejlesztést is tartalmaz. A kulturális ágazatban sikerült minden álláshelyet megvédeni, s a költségvetésben van mozgástér, amely a városi programok megrendezéséhez nyújt segítséget, amennyiben a pandémia engedi. Mint minden évben, kiemelt figyelmet fordítanak a sport területére, ami a 2021. évi költségvetés kiadásainak 5,5 százalékát teszi ki, e nehéz időszakban sem engedve el a helyi sport- és civil szervezetek kezét.

Halkóné dr. Rudolf Éva: Előre mutató, biztonságra törekvő, munkahelyteremtő

– Rendkívüli helyzetben megalkotott költségvetésünk előremutató, bizakodó, körültekintő, és a szociális biztonságra törekvő és a védekezést előtérbe helyező elvek mentén került megalkotásra. De a legfőbb prioritása mégis ennek a költségvetésnek a munkahelyteremtés, a fiatalok, munkahelyek megőrzését, az új cégek idetelepítése feltételeinek megteremtését szolgálják leginkább, ami mind a mindennapjainkat, mind pedig a fiataljainkat, s a mi jövőnket is meghatározza – nyilatkozta Halkóné dr. Rudolf Éva, a FIDESZ-KDNP frakcióvezetője.

Szövetségben Nyíregyházáért: Stabil működés, aránytalanságokkal

Az ellenzéki Szövetségben Nyíregyházáért frakció úgy látja, a költségvetés számadatai alapján a működés biztosítható, de annak belső arányaival, prioritásaival sok esetben nem értenek egyet. Kérdésünkre Jeszenszki András frakcióvezető hangsúlyozta, a gépjárműadó-bevétel és az iparűzési adó jelentős részének elvétele, illetve az ingyenes parkolás tartós fenntartása miatt jelentős bevételektől esett el a város, ehhez jön a kormány által elfogadott bérletidíj-mentesség. Felhívják a figyelmet, hogy a szociális ágazatra szánt összegek aránya számukra nem elfogadható, s noha továbbra is jelentős arányúak városunkban a fejlesztések, ezek nem jöhetnének létre az EU támogatásai nélkül. Ezzel együtt úgy látják: városunk költségvetése a megismert számok alapján stabilnak látszik azért is, mert eseti visszatérítésekkel pótlódnak bizonyos elvonások. A rendkívüli jogrend érvényessége miatt most nincs lehetőség érdemi vitára, de amint lesz, élni fognak a lehetőséggel.

Jeszenszki András: Módosító javaslatok a pandémia után

– Amikor visszaáll a normál jogrend és közélet is Nyíregyházán, akkor a most elkészült költségvetést is az akkori gazdasági aktualitások, járványhelyzet és minden egyéb körülmény miatt majd módosítani kell. Éppen ezért az egyeztetésen is az a vélemény született, hogy most módosító javaslatokat nem nyújtunk be ehhez a költségvetéshez. Nyilvánvalóan véleményünk van a költségvetésről, mint ahogy lesz is, nagyjából reményeink szerint legalább már júniusban. Nagyon reméljük, hogy akkor már érdemi, közgyűlési munka kereteiben, s az akkori helyzetnek megfelelően mind módosító, mind egyéb javaslatokat meg fogunk fogalmazni a költségvetéshez – mondta a Nyíregyházi Televíziónak Jeszenszki András, a Szövetségben Nyíregyházáért frakcióvezetője.

Rengeteg fejlesztés

A 64 milliárdos költségvetésben is jelentős szerepet kapnak a fejlesztések, a záruló, kezdődő vagy tervezés, közbeszerzés alatt lévő beruházásokkal. Hagymási Gyula fejlesztési helyettes kabinetvezető szerkesztőségünknek azt mondta, a Csillag és a Fenyő utcán elkészültek az egészségügyi centrumok, nemsokára befejeződik az Atlétikai Centrum, az állatparki India-ház és a Kulturális Negyedben a Szindbád attrakció fejlesztése. Elindulhat a nagykörút befejezése, az ötmilliárdos aszfaltozási program, kezdődik a Széchenyi utca és a Déli Ipari Parkhoz vezető út felújítása, készül két körforgalom a Kállói út–Tünde utcánál és a Hímesben, épül egy új bölcsőde a Honvéd utcán, és több jelentős épület energetikai modernizálása valósul meg: köztük az Arany és az Inczédy iskoláé, valamint a Bessenyei téri bérlakásoké és a Csaló közi nyugdíjasházé.

Plusz források a hatékony felhasználás alapján

– Több száz milliós beruházások valósulnak meg. Ezekhez plusz EU forrást igényeltünk, amit meg is kaptunk, köszönhetően annak, hogy Nyíregyháza jól és hatékonyan használta fel az eddigi forrásokat, és emiatt is tudtunk igényelni újabbakat. Így ezen intézmények ezekből tudnak megvalósulni, s mindegyik idén be tud fejeződni – emelte ki Hagymási Gyula fejlesztési helyettes kabinetvezető.

A felüljáró felújítása is elkezdődik

Hagymási Gyula hozzátette, emellett több terv is asztalon van még az önkormányzatnál és például elkezdődik a Tiszavasvári úti felüljáró teljes modernizációja – az azonban a Magyar Közút égisze alatt.

Részletek több platformon

A közgyűlést alkotó frakciók részletes véleményét a Nyíregyháza Most című közéleti magazinunkban, valamint a Nyíregyházi Napló friss száma mellett a nyiregyhaza.hu városi webportálon is megtekinthetik.