A Magyar Parasport Napja - Nyíregyházán is programokat szerveznek gyerekeknek

Nyíregyházán is megemlékeznek a Magyar Parasport Napjáról. Idén az iskolásokat és az óvodásokat célozzák meg annak érdekében, hogy minél többet tudjanak meg a fogyatékkal élők sportolási lehetőségeiről, eredményeiről. Több pályázatot is kiírnak, melyre jelentkezhetnek a gyerekek. 

Nyíregyházán is több programot szerveznek február 22-i kezdettel a Magyar Parasport Napja alkalmából. Iskolákban és óvodákban tartanak majd előadásokat, bemutatókat, hogy megismertessék a gyerekeket a parasportolókkal illetve sportágakkal. 

- Nyíregyháza több intézményében is tartunk programokat, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a parasportolók mindennapi életével, megtudhatják, hogyan érik el céljaikat melyeket kitűznek maguk elé. Mindenkiben ott vannak az értékek, fontos, hogy figyelemmel kell fordulni egymás iránt, és ezt gyerekkorban tudatosítani kell - mondta Nagy Szabina, a Szociális, Egészségügyi és Sportbizottság tagja. 

Tarjányi István kerekesszékes vívó jelenleg a világranglistán kardban olyan pozícióban áll, hogy ott lehet a tokiói paralimpián. Ő maga is egy hasonló rendezvényen ismerkedett meg a sportággal, és azóta számos világversenyen lett dobogós.

- Különleges számunkra a Magyar Parasport Napja, illetve az ehhez kapcsolódó rendezvények, mert  bemutatókat tarthatunk a fiataloknak. Örülünk annak, ha minél több emberhez eljutunk a sportágunk. Annak idején én is egy hasonló eseményen ismerkedtem meg a kerekesszékes vívással - mondta Tarjányi István kerekesszékes vívó. 

Az idei Magyar Parasport Napján 4 Lélekmozgató pályázat is kapcsolódik a Lélekmozgató programhoz! Az óvodás korosztálynak csoportos montázs, az általános iskolásoknak rajz, a középiskolásoknak esszépályázattal készülnek. A fotópályázaton pedig bárki – életkori megkötés nélkül - indulhat alkotásával akár amatőr, akár profi fotós. A fotópályázaton nem csak a Magyar Parasport Napjához szorosan kapcsolódó, hanem általában a fogyatékos emberek világát bemutató fényképekkel is lehet indulni. A pályázatokon legaktívabban résztvevő nyíregyházi iskolák a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fogyatékos Sportolók Szövetsége és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata által különdíjazásban is részesülnek. A pályázati kiírás az alábbi linkre kattintva érhető el: 

https://fodisz.hu/forms/Magyar_Parasport_Napja_2021_LELEKMOZGATO_PROGRAM.html?fbclid=IwAR2IMDO4PNuk_DIQE9nDQPBvBxjjruc5imuvudXZziw7Yly7IWjiNig96YQ