Kocsányos tölgy szimbolizálja a testvérvárosi kapcsolatot
Nyíregyháza és a németországi Iserlohn 25 éve tartó testvérvárosi kapcsolatának tiszteletére ültetett a két település polgármestere egy fát sóstógyógyfürdőn. A kocsányos tölgy a Blaha Lujza sétány parkját díszíti.

Nyíregyháza és Iserlohn polgármestere nem mindennapi munkaeszközt fogott a kezébe: ásóval és locsolókannával felszerelkezve érkeztek Sóstógyógyfürdőre, hogy az év fájának megválasztott kocsányos tölgy egy példányát elültessék Nyíregyháza "gyöngyszemén". Az akár 45 méter magasra is megnövő, hosszú élettartamú fa a Blaha Lujza sétány parkjának dísze lett és a két település 25 éve tartó testvérvárosi kapcsolatát jelképezi.

 

Erős és hosszú élettartamú, mint a tölgy

 

Dr. Peter Paul Ahrens, Iserlohn város polgármestere a faültetés után azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, Németországban is él az a szólás, mely szerint minden embernek az életében kell építeni egy házat, írni egy könyvet és ültetni egy fát. A polgármester kifejtette, ez az a három fontos dolog, amit az embernek meg kell tenni.

További képekért kattintson a fotóra!

A városvezető csodálatosnak tartja azt, hogy 25 éve ápolja Nyíregyháza és Iserlohn testvérvárosi kapcsolatát. A most elültetett fa is ezt a nagyon fontos barátságot szimbolizálja.
Az elmúlt két és fél évtized alatt a két város kapcsolata nagyon erőssé vált: kiterjed az oktatás, a sport és a kultúra területére.

 

Erős testvérvárosi kapcsolat

 

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere azt mondta, a tölgy őshonos a Sóstói erdőben. Elmesélte, annak idején egy tévedés miatt nem mákkal, hanem makkal vetették be a területet, így alakult ki a sokak által kedvelt Sóstói tölgyerdő. A most elültetett példány pedig azt szimbolizálja, hogy a két város közötti barátság milyen erős, milyen gazdag. Pont olyan, mint egy tölgyfa. A polgármester hozzátette, a testvérvárosi kapcsolatot is úgy kell gondozni, mint ezt a fát, ezért is említette német kollégájának, minden évben el kell jönniük ide, hogy a szemükkel gondozzák a fát.
Nyíregyházán rendszeresen ültetnek fát egy-egy testvérvárosi kapcsolat emlékére, utoljára a rzeszówi kapcsolat szimbólumaként állítottak egyet.

Mikita Eszter

(Fotó: Trifonov Éva)