Klebelsberg Ösztöndíjat kapott 31 hallgató a Nyíregyházi Egyetemen

A Nyíregyházi Egyetem hallgatói minden évben, egyre nagyobb számban részesültek az ösztöndíjban, melynek összege havi 25-50-75 ezer forint, annak függvényében, hogy milyen felvételi eredménnyel került be az intézménybe a hallgató, illetve, hogy milyen szakon tanul és melyik megyében kíván majd elhelyezkedni, később a tanulmányi (súlyozott kredit-) átlag alapján rangsorolnak.

– Elismeréssel tölt el bennünket, hogy hallgatóink közül nagyon sokan tesznek eleget az ösztöndíjkiírásban foglalt feltételeknek, idén 31 fő kapta meg az elismerést, melyet jelképesen Aros Lilla Kitti, ének-zene – népzene- és népikultúra-tanár szakos hallgató vehetett át 2016. február 8-án a Művészetek Palotájában rendezett ünnepségen, Balog Zoltán minisztertől és Palkovics László oktatási államtitkártól – tudtuk meg dr. Szabó Antaltól, a Nyíregyházi Egyetem Bessenyei György Tanárképző Központjának főigazgatójától.

[REKLAM]

 

Aros Lilla Kitti, a Nyíregyházi Egyetem hallgatója, aki az ösztöndíjasok nevében átvehette az elismerést, a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola citera szakán végzett és gyermekkora óta foglalkozik a népzenével, számos verseny díjazottja, két éve a Vass Lajos Népzenei Szövetség kiemelt nívódíját is kiérdemelte, és több fellépésen is bizonyította tehetségét, kedvenc hangszere a citera, kérdésünkre elárulta, hogy a hangszer megszerettetésében nagy szerepe volt az egykori tanárának, Fráter Sándornak, akivel majd 10 évig dolgoztak együtt. Az évek során több zenekarban is kipróbálhatta magát, az egyik a nívódíjas mándoki Tiszakönyök Citerazenekar, a másik pedig a kisvárdai Ifjú Ligetkék Népzenei Együttes. Az előbbit Fráter tanár úr, utóbbit a Parapács zenekarból ismert Fekete Krisztián vezette.

– Elismerem a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézete oktatóinak munkáját, pedagógusként és mesterként is sokat segítenek a szakmai fejlődésemben. Az ösztöndíjat a versenyeken való részvételre és hangszerekre is szeretném fordítani. Diplomázásom után pedig népzenetanárként, citeraoktatóként, illetve zenészként is szeretnék minél több sikert elérni, építeni a pályámat – árulta el terveiről az újdonsült ösztöndíjas, aki hozzátette, elsősorban az alapfokú oktatásban kíván dolgozni, mert fontosnak tartja, hogy már a zenetanulás kezdetein megfelelő ismereteket kapjanak a fiatalok, melyre építeni tudnak.