Kiváló színházművész Nyíregyházán  - Szabó Márta Jászai Mari-díjas lett

 Ez az évad sikerekben bõvelkedett számára, hiszen decemberben Aase-díjban részesült, amit a hazai színjátszás epizódszerepeinek legjobb megformálói kapnak, nemzeti ünnepünk tiszteletére pedig március 13-án Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere nyújtotta át neki „a legnagyobb magyar tragikáról” elnevezett díjat.

– A Don Carlos fõpróbahetén kaptam meg az ünnepségre szóló meghívót – nyilatkozta lapunknak Márta. – Egy rövid szünetünk volt, épp csak „átfutottam” a sorokon, és azonnal felhívtam az édesanyámat azzal a figyelmeztetéssel, hogy ne vegye készpénznek, hátha csak félreolvastam valamit. A próba után újraolvastam a levelet, s most már kezdtem elhinni, mindez igaz. Az ünnepséget a Pesti Vigadóban rendezték. Kedves ismerõsöket fedeztem fel a díjazottak között. A Miskolcon játszó Harsányi Attilát, akivel együtt voltam stúdiós a Nemzetiben és az Arany János Színházban, a szombathelyi társulat tagját, Bajomi Nagy Györgyöt szintén régóta ismerem, mellettem pedig Tenki Réka ült, akivel dolgoztam a Katona József Színház egyik elõadásában.

 

Szabó Márta

A nyíregyházi felkérés mindig a legjobbkor jött

Nagyon jólesõ érzés volt Márta számára, hogy a Móricz Zsigmond Színház vezetõi javasolták õt a díjazásra, meghatotta, hogy a kollégái szinte nála is jobban örültek az elismerésének, s azt mondták, nagyon megérdemelte. Mûvészünk keményen küzdött ezért a pályáért. Többszöri jelentkezésre sem vették fel a fõiskolára, öt éven keresztül volt stúdiós, s már nagyon várt a csodára. Ez meg is érkezett: Verebes István szerzõdtette Nyíregyházára 1995-ben. Gyönyörû hat év után Pesten a Bárkában három évadon át játszott, majd tíz év „szabadúszás” következett, ami nagyon nehéz volt, mert képtelen önmagát menedzselni. Szerencsére 2013-ban ismét hívták a nyíregyházi teátrumba játszani. Az állandó lakása Pesten van, baráti társaságának tagjai a fõvárosban élnek, de az itteni társulatban is mindenkivel jó kapcsolatot ápol. Várja a jövõ évadot, amely ismét a Móricz Zsigmond Színházhoz köti, ahol úgy tûnik, remek szerepek várják.

Bohózatban is színre lép

– Az idei évadban a Mohácsi János rendezte Illatszertárban Rátz kisasszonyt játszom – folytatta. – A szerepem az eredeti mûben a második felvonásnál véget ér, de hála a Mohácsi testvérek „írói vénájának”, a mi elõadásunkban három felvonáson át „bolondozhatok” a kollégáimmal együtt. A Don Carlosban Eboli hercegnõt alakítom, aki szerelmes a címszereplõbe. Egy félreértett, szerencsétlenül alakult találkozás során viszont kiderül, hogy Carlos herceg mást szeret, ezért bosszút áll a vélt szerelmeseken, amit késõbb ugyan megbán, de addigra már menthetetlenül elveszett. Nemrég kezdtük el próbálni Feydeau vígjátékát, A balek címût, amiben Leopoldné leszek. A francia szerzõ bohózatai a világ számos pontján nevetésre késztetik a közönséget. Így lesz ez remélhetõleg a mi elõadásunk esetében is, amelyet április 28-án mutatunk be a Nagyszínpadon Fehér Balázs Benõ rendezésében.

Jászai Mari nyomdokain

A Kossuth-díjas Lázár Katival készítettem interjút egy éve a Jászai Mari életérõl szóló Kripli Mari címû mono­drámája kapcsán. Akkor azt nyilatkozta a mûvésznõ, hogy elõször Szabó Mártát avatta be a szövegkönyv írásába, majd késõbb elõ is adta neki a készülõ monodráma egy részét. Ez óriási élmény volt Márta számára. Akkor még nem tudta, hogy a nagy tragikáról elnevezett díj s az õ neve hamarosan örökre összeforr.

(Szerző: Sz. Kántor Éva)

(Fotók:  Szkárossy Zsuzsa)