Kitüntették Margócsy Istvánt
A Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület első ízben 2009-ben, Móricz Zsigmond nevelt fiának, Móricz Imrének adományozott emlékplakettet. A következő esztendőkben is fontos szempont volt, hogy a kitüntetett kapcsolódjon megyénk kulturális életéhez, de munkásságát nem feltétlenül kötötték Móricz személyéhez.

 

Az Egyesület idei ünnepségén Dr. Margócsy István irodalomtörténészt, kritikust, az ELTE nyugalmazott tanszékvezetőjét jutalmazta.
A kitüntetett a XVIII - XIX. századi magyar irodalom jeles kutatója köszönettel és meglepetéssel fogadta a díjat. Mint mondta:
„Az irodalmi korszakok nem lezárt területek.”

 

Már gimnáziumban kedvelte Móricz műveit

 

Valóban sok időt töltött a klasszikus magyar irodalommal, de gimnazista kora óta nagyrabecsüléssel és érdeklődéssel olvasta Móricz műveit. Nyilván Móricz Zsigmond az egyik legnagyobb magyar prózaíró Jókai, Mikszáth, Kosztolányi, Déry Tibor és a többiek mellett. „Valóban egészen különleges figura volt” – fogalmazott Margócsy István. „Az benne a legérdekesebb, hogy rendkívül sokfélét írt. Szorgalmaznám, hogy azokat a műveit is népszerűsítsük, melyek az irodalmi köztudat kánonjában valóban háttérbe szorultak.”


Hogyan kell újraolvasni Móricz Zsigmondot?

 

Az utolsó 20-25 évben nagyon sok érdekes új kezdemény indult, hogyan kell újraolvasni Móricz Zsigmondot, és nem kevés tanulmány született, mely egészen más szemszögből vizsgálja az írót, mint a szocialista korszaknak nagyon ideologikus monográfiái. Móricz-képünket radikálisan átalakította – azt gondolom –, hogy megjelentek hatalmas terjedelemben a naplói.
Az is köztudott, hogy még hatalmasabb terjedelemben vannak a kiadatlan naplói. Ezek a munkák a móriczi írásművészetet és szemléletet egészen más megvilágításban mutatják, mint az iskolában tanultuk. De nagy feltűnést keltettek a színpadi feldolgozásban megszülető pszichologizáló házasságregényei is.

 

További naplórészletek érkezhetnek

 

A Móricz Egyesület vezetőinek és tagságának van információja további naplórészletek kiadásáról, hiszen annak szerkesztője Cséve Anna – egy korábbi kitüntetett – a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa olykor-olykor hírt ad munkájáról. Az újabb napló megjelenése további olvasókat hozhat a Móricz életmű számára. „Ez egy nagyon aprólékos és precíz munka, rengeteg információt és adatot kell elemezni” – nyilatkozta Dr. Mercs István, az Egyesület elnöke. „Hogy ebből mikor lesz tényleges kötet, azt nem lehet tudni, de várhatjuk.”

Az Egyesület december 1-jén és 2-án nagyszabású konferenciát rendez Vaján, mely kapcsolódik a reformáció 500. évfordulójára rendezett ünnepségsorozathoz. Olyan személyiségek kerülnek a 16-18 előadásból álló esemény fókuszába, kik szellemiségükben kötődnek a reformációhoz.

 

Matyasovszki Edit

(Fotó: Internet)