A legélőbb testvérvárosi kapcsolat
A „Legélőbb testvérvárosi kapcsolat” címet kapta meg Nyíregyháza, a német Iserlohn és lengyel Chorzów városokkal közösen. A Lebendige Stadt Alapítvány kiírására 32 országból 320 pályázat érkezett. A díjjal a három város kulturális csereprogramjait és az uniós projektekben való együttműködésüket ismerték el.



28 éves együttműködés


Iserlohn 1989-ben kötött testvérvárosi kapcsolatot Nyíregyházával, majd a városi partnerségét kiterjesztette Iserlohn és az Európai Unió 2004-es bővítése után felvette a kapcsolatot a lengyelországi Chorzów-val is. A nyíregyházi-iserlohni kapcsolat pedig közel 30 éve tart. A fő hangsúly a kulturális csereprogramokon volt az elmúlt években. Most többek között ezt díjazták, valamint a három város uniós projektekben való sikeres együttműködésének is köszönhető a „Legélőbb testvérvárosi kapcsolat” cím. Az együttműködést most tovább erősítenék – mondta Dr. Marsi Edit, a Nyíregyházi Iserlohn-Bizottság elnöke. Kiemelte, több gimnázium között erős a kapcsolat, de most a szakközépiskolákra és szakiskolákra is fókuszálnának. A cél, hogy minél több szakképzésben tanuló fiatal juthasson ki Iserlohnba, vagy éppen fordítva: iserlohni fiatalok tanulhassanak itt, Nyíregyházán.

 

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

 

Turisztikai tervek


Nyíregyháza polgármestere kiemelte, nemcsak elismerés a díj, hanem biztatás is a jövőre nézve. Dr. Kovács Ferenc hangsúlyozta, a turizmus területén szorosabb és aktívabb együttműködést szeretnének elérni. Nyíregyházán az elmúlt években és most is olyan jellegű beruházások vannak, amelyek a gyógyturizmust erősítik. A közeljövőben ezt a szférát lehetne majd kibővíteni – véli a polgármester.


Német elképzelések


A német delegáció konkrét tervekkel érkezett Nyíregyházára. Thomas Herlinghaus, az Iserlohni Nyíregyháza-Bizottság elnöke elmondta, küldöttségük tagja többek között egy német gospel kórus képviselője. Ő a kórusok közötti együttműködéseket szeretné bővíteni. Felvenné a kapcsolatot a Cantemus-szal is. Thomas Herlinghaus hozzátette, fontos, hogy az uniós, ifjúsági csereprogramokat tovább élénkítenék, ezért felvették a kapcsolatot többek között a Mustárházzal is.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

 

Projekt


A „Legélőbb testvérvárosi kapcsolat” cím nyertesei, Nyíregyháza, Iserlohn és Chrozów egy közös projekt keretében dolgozott azon, hogy a fogyatékkal élők inklúziójával összefüggő jó gyakorlatok bemutatásával segítse partnereit. A projektben közreműködőként szerepel a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara – ott tartottak bemutatót a projektről, többek között Jászai Menyhért alpolgármester is szólt az együttműködésről.


Dér Vivien